15 gedachten die jou het leven als leidinggevende moeilijk maken

leiderschapJe bent leidinggevende. Je doet je best. Je hebt echt de beste intenties, je wilt het beste voor je medewerkers en het beste voor je organisatie….

En toch lukt het niet altijd zoals jij dat voor ogen hebt. Je komt gewoon niet lekker uit de verf. Je wordt verkeerd begrepen, je moeite wordt niet altijd gewaardeerd, of de resultaten zijn niet wat jij of anderen ervan hadden verwacht.

Vaak worden we gestuurd, of tegengehouden, door een onbewuste overtuiging. Waardoor we niet doen wat we zouden willen doen, of wel doen wat we eigenlijk niet willen.

“Ik moet alles oplossen”, is er één die ik vaak bij leidinggevenden tegenkom. Waardoor ze zelf te druk zijn, niet delegeren, hun team zich niet ontwikkelt, reactief blijft, vragen blijft stellen, en het cirkeltje weer van voren af aan begint.

En dat is dan echt een onbewuste overtuiging. Want als ik de vraag “Vind je dat je als leidinggevende alles zelf moet oplossen?” expliciet stel, antwoordt het merendeel van die leidinggevenden met een pertinent “nee”.  Gaan we dan echter kijken wat je gedrag zegt, zien we vaak een heel ander plaatje.

De 15 meest voorkomende onbewuste overtuigingen

Vink voor jezelf eens aan welke van onderstaande overtuigingen je herkent. Je bent het er rationeel misschien niet (helemaal) mee eens, maar hij is wellicht toch te herkennen in je dagelijkse keuzes en in de omgang met je medewerkers.

 1. Ik moet alles (beter) weten
 2. Ik moet zorgen dat ze gelukkig zijn
 3. Ik moet alles oplossen
 4. Ik ben niet belangrijk
 5. Ik ben niet goed genoeg
 6. Ik moet de leider zijn die ik zelf zou willen hebben
 7. Ik moet leiding geven zoals mijn leidinggevenden dat doen
 8. Ik moet altijd bereikbaar zijn
 9. Ik mag niet zwak of kwetsbaar zijn
 10. Ik mag niet managen
 11. Ik moet managen
 12. Ik moet erboven staan
 13. Ik mag er niet boven staan
 14. Ik moet altijd weten wat ze doen en waar ze zijn
 15. Ik moet iedereen gelijk behandelen

Elk van deze onbewuste gedachten kan er zo maar voor zorgen dat jouw goede intenties niet altijd uit de verf komen.

Hoe helpt of saboteert je onbewuste overtuiging jou?

Heb je er eentje uitgekozen, die voor jou het meest van toepassing is? Stel jezelf dan nu de volgende twee vragen:

1. Hoe heeft deze onbewuste overtuiging mijn keuzes en gedrag tot nu toe beïnvloed?  Hoe zou het zijn geweest als ik die onbewuste overtuiging niet had gehad?  Wat vind ik dat mijn belangrijkste bijdrage als leidinggevende zou moeten zijn, hoe zie ik mijn rol?

2. Hoe belemmert mijn onbewuste overtuiging mij bij het leveren van die bijdrage, bij het vervullen van die rol? Hoe zou het vanaf nu zijn, wat zou het op gaan leveren, als ik die onbewuste overtuiging vanaf nu niet meer zou hebben?

Ik ben benieuwd naar je inzicht ! En vooral ook: wat ga je er nu mee doen?


Verder praten?
 • Bel of mail Sandra Geelink (+31 6 11708375 | sandra@samennaarresultaat.nl) of
 • Plan direct een gratis verkenning via telefoon, Zoom, of Teams, in de agenda.