Maar ik bedoel het toch goed!

Als leidinggevende heb je invloed op het functioneren van mensen in organisaties. Wat ik vaak merk, is dat de meeste leidinggevenden veel meer invloed hebben dan ze zelf denken. Vaak blijkt dat echter een hele andere invloed te zijn dan ze zouden willen hebben…. Een paar vragen om je te helpen wél de impact te hebben die je wilt:

Welke impact wil je hebben?

Een vraag die ik regelmatig zowel op individueel niveau als op MT niveau stel: “Wat is de impact die je wilt hebben?”

Is het jouw bijdrage er voor te zorgen dat mensen beter kunnen functioneren? Dat ze meer verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen? Dat ze probleemoplossend worden? Dat ze pro-actiever worden? Dat ze meer gaan samenwerken?

Als je er nu één zou mogen kiezen, welke zou dat dan zijn?

Welke impact heb je nu?

Ga nu eens even mee in de gedachte dat je meer invloed hebt dan je denkt. Sterker nog, dat jouw gedrag allesbepalend zou zijn. Dat je medewerkers zich nu zo gedragen zoals ze doen als reactie op jouw gedrag.

Is dat dan inderdaad de impact die je voor ogen had? Of zie je iets anders, en wat zie je dan vooral? Medewerkers die niet optimaal functioneren? Medewerkers die zich niet veilig voelen? Medewerkers die geen verantwoordelijkheid nemen?

Hoe heb je dát voor elkaar gekregen?

Nog een stukje verder mee in de gedachte….. als jouw gedrag allesbepalend zou zijn, wat is het dan precies dat jij nu doet ?

Dus als je medewerkers geen verantwoordelijkheid nemen, wat is er dan in jouw gedrag dat ze daarvan weerhoudt? Hoe houd jij hun gedrag in stand? Als je medewerkers nu niet optimaal functioneren, wat is het dan dat jij doet dat dat veroorzaakt? Die ongemotiveerde medewerkers waren vast nog niet ongemotiveerd toen ze werden aangenomen, dus wat heb je concreet gedaan om dat zo ‘goed’ voor elkaar te krijgen?

Bedoeling  ≠ gedrag

We beoordelen anderen op hun gedrag, en onszelf op onze bedoeling. Tegelijkertijd verwachten we dat anderen óns wel op onze intenties beoordelen.

Was je in de hectiek een keer bot tegen iemand, dan “snapt hij toch wel, dat ik het niet zo bedoelde”. Is een ander bot tegen ons, dan is het hoog tijd dat hij gaat werken aan zijn communicatievaardigheden…. Bij de meeste mensen zit er een groot verschil tussen hoe ze ’zijn’ en hoe ze ‘overkomen’.

Een ander klassiek voorbeeld van gedrag waarmee je ook je eigen bedoelde impact ondermijnt, is dat van de leidinggevende die graag wil dat zijn mensen pro-actiever worden, dat ook steeds verkondigt, maar bij ieder probleem dat hem voorgelegd wordt, direct een oplossing op advies aandraagt.

Wat ga jij nu doen?

Heb je ontdekt welke invloed je hebt, en wil je dat anders, maak dat dan ook concreet in gedrag. Realiseer je dat mensen alleen je buitenkant zien, ze kunnen alleen zien wat jij doet, ongeacht wat je zegt.

Wil je bijvoorbeeld dat mensen pro-actiever worden, kom dan iets minder met oplossingen, en stel meer vragen. Wil je dat mensen verantwoordelijkheid nemen, laat ze dan zelf nadenken over hoe ze resultaten behalen. Wil je dat mensen zich op hun gemak voelen bij je, neem dan de tijd, ga achterover zitten, haal die frons van je voorhoofd en luister.

Wil je nu concreet aan de slag met je eigen gedrag zodat je wél de impact gaat hebben die je zou willen hebben, of waardoor je je natuurlijke impact meer in gaat zetten, neem dan contact met me op:


Verder praten of lezen? Plan een belafspraak of schrijf je in: