De circle of influence van Covey
Als leidinggevende is “jezelf kunnen leiden” één van je belangrijkste competenties. Zorgen voor jezelf is cruciaal om er te kunnen zijn voor je team en de juiste keuzes te maken. Stephen Covey’s model van de Circle of Influence versus de Circle of Concern helpt je om je energie slim in te zetten en grip te houden op wat écht belangrijk is.
Je kunt als leidinggevende het gevoel hebben dat je overal invloed op moet hebben. Van strategische beslissingen tot teamdynamiek, en van marktontwikkelingen tot organisatorische veranderingen. Maar, zoals Covey stelt: dat hoeft niet.
Circle of Concern – Circle of Influence
Covey introduceerde de term “Circle of Concern”, oftewel de cirkel van betrokkenheid: hierin vallen alle zaken waar je je als leidinggevende druk over kunt maken. Binnen die cirkel ligt echter de kleinere Circle of Influence, oftewel de cirkel van invloed: dit zijn de zaken waar je daadwerkelijk invloed op kunt uitoefenen.
Als je continu focust op de cirkel van betrokkenheid, waar je geen invloed op hebt, zul je frustratie, stress en zelfs cynisme ervaren. Je maakt je zorgen, je verspilt je energie en je voelt je machteloos, wat uiteindelijk je cirkel van invloed kleiner maakt. Dit is reactief gedrag: je reageert vanuit emotie en omstandigheden overkomen je.
Richt je je daarentegen op de zaken binnen je cirkel van invloed, dan ben je proactief bezig. Dit geeft voldoening, energie en leidt tot groei. Je cirkel van invloed wordt steeds groter, omdat je aandacht gericht is op datgene waar je invloed op hebt. Proactieve leiders reageren niet alleen op situaties, ze handelen vanuit hun kernwaarden.
Inzicht in je cirkels
Een eerste stap is bewust onderscheid maken tussen je cirkel van betrokkenheid en je cirkel van invloed. Hoe?
1. Teken de twee cirkels voor jezelf en plaats in de cirkel van invloed de zaken waar jij wél invloed op hebt.
- Denk hierbij aan concrete gedragingen zoals het voeren van regelmatige check-ins met je team, actief luisteren naar hun uitdagingen, en feedback geven om hun groei te ondersteunen. Zaken zoals economische trends of bedrijfsstrategie die je niet direct kunt beïnvloeden, plaats je in de cirkel van betrokkenheid.
2. Maak een bewuste keuze om geen energie te verspillen aan de zaken in de cirkel van betrokkenheid.
- Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je stopt met je te frustreren over veranderingen in het beleid die buiten jouw controle liggen. Focus in plaats daarvan op wat je wel kunt doen, zoals het creëren van een open communicatiecultuur waarin je team zich veilig voelt om eerlijk te zijn.
Deze bewuste oefening geeft vaak al veel rust en inzicht. Het verschil tussen beide cirkels kleiner maken, brengt je nog verder.
Invloed vergroten, zorgen verkleinen
Er zijn twee manieren om het verschil tussen de cirkels kleiner te maken: door je cirkel van invloed te vergroten en/of je cirkel van betrokkenheid te verkleinen.
Cirkel van invloed vergroten
Richt je aandacht bewust op zaken waar je wél invloed op hebt. Denk aan gedragingen zoals het aanmoedigen van teamleden om met eigen oplossingen te komen, actief prioriteiten stellen op basis van wat het team kan controleren, of het coachen van je medewerkers om hun talenten verder te ontwikkelen. Wat kun je doen om positieve verandering te realiseren? Welke concrete stappen kun je zetten? Wie kan je ondersteunen?
Cirkel van betrokkenheid verkleinen
Geef geen onnodige aandacht aan zaken waar je niets aan kunt veranderen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je team zich zorgen maakt over bredere marktomstandigheden of nieuwe corporate richtlijnen, focus dan op wat je kunt doen om hun veerkracht en aanpassingsvermogen te vergroten. Dit kan betekenen dat je slechts één keer per dag de bedrijfsupdates bekijkt in plaats van je constant druk te maken over onvermijdelijke veranderingen.
Dagelijks oefenen: Proactief leiderschap
Echte proactiviteit en persoonlijk leiderschap vraagt om dagelijkse oefening. Vraag jezelf elke dag af: ben ik bezig met zaken die binnen mijn cirkel van invloed liggen, of besteed ik te veel aandacht aan dingen waar ik niets aan kan doen?
Luister naar je eigen gedachten en gesprekken: klaag je vaak over dingen die buiten je invloed liggen? Of gebruik je zinnen als “Dit gebeurt me altijd…”? Door continu bewust te kiezen voor je cirkel van invloed en concrete acties te ondernemen, blijf je proactief en gefocust op datgene waar je werkelijk verandering in kunt brengen.
Ik help je graag met een coachingtraject op maat om dit proces te versterken en een stevige basis te leggen voor duurzame groei in je rol als leidinggevende.