Van los zand …. naar teamverband

Mensen willen weten dat ze er toe doen. Als medewerkers zien hoe ze bijdragen aan resultaat, draagt dat bij aan hun functioneren.

Hieronder een eenvoudige oefening waarmee je ervoor kunt zorgen dat ieder individu in het team ziet hoe hij of zij deel uitmaakt van, – en bijdraagt aan-, het grote geheel.

Voorbereiding en benodigdheden: Een team, een muur, wit en gekleurd papier, dikke stiften, schilderstape, post-it’s.

Stap 1: Wat doe je?

Laat ieder teamlid (inclusief de leidinggevende) de belangrijkste activiteit(en) van zijn/haar rol of afdeling opschrijven. Eén activiteit per stuk papier.

Laat de teamleden zelf met schilderstape de verschillende activiteiten in de juiste volgorde op de muur plakken.


 

Stap 2: Wat heb ik nodig van jou?

Laat nu ieder teamlid op een gekleurd vel schrijven wat hij/zij van de schakel vóór zich nodig heeft om zijn/haar werk goed te kunnen doen (input). Plak deze links van je activiteit, onderin.


Stap 3:  Wat kan ik doen voor jou?

Laat ieder teamlid opschrijven wat hij/zij denkt te (kunnen) doen om het werk van de schakel ná hem/haar makkelijker te kunnen maken (output). Plak deze rechts naast je activiteit, bovenin. (Deze komt daarmee boven het gekleurde papier van een ander te hangen).


Stap 4:  Verbinden

Loop samen langs de gehele stroom die nu op de muur hangt. Wat valt op? Laat eventueel ieder voor zich eerst post-it’s plakken met wat hem/haar opvalt.

Iets meer in detail: Vergelijk  “wat heb ik nodig?” met de “wat kan ik doen voor jou?” die er boven hangt. Matchen die twee met elkaar?


Ga hier met elkaar over in gesprek. Wat kun je nog meer doen voor de schakel ná jou? Wat kan de schakel voor je nog meer doen? Hoe kun je elkaar nog beter van dienst zijn? Sluit de oefening af met concrete afspraken over concrete acties en een terugblik op de oefening.


Je kunt deze oefening zelf doen met je team, of je kunt ‘m door iemand anders laten begeleiden.

Bedenk daarbij wel: Als leidinggevende ben je onderdeel van het team en de dynamiek. Zeker als er in de onderlinge samenwerking wat schuurt, is het niet altijd makkelijk (of gewenst) om dit zelf te begeleiden.

Wil je hier hulp bij, neem dan contact met me op voor de mogelijkheden, of kijk hoe een “Sterke Schakels Teamsessie” bij jullie past.

Verder praten?
  • Bel of mail Sandra Geelink (+31 6 11708375 | sandra@samennaarresultaat.nl) of
  • Plan direct een gratis verkenning via telefoon, Zoom, of Teams, in de agenda.