De circle of influence van Covey: nuttig in crisistijd

circle of influenceAls leidinggevende is “jezelf staande houden”  één van de vier cruciale zaken die jij te doen hebt in deze Corona crisis – en in iedere onzekere tijd. Zorgen voor jezelf, zodat je er kunt zijn voor je medewerkers en kunt blijven doen wat nodig is.  Gebruik maken van de Circle of Concern versus de Circle of Influence van Covey helpt je om je energie goed te benutten.

Je kunt bij alles betrokken willen zijn en je dag vullen met je druk te maken over van alles en nog wat; de maatregelen van het RIVM, de rapportage over het corona virus, het weer, de politiek, wat anderen over je zeggen, je leidinggevende, je collega’s, enzovoort, enzovoort. Maar het hoeft niet…

Circle of Concern – Circle of Influence

Stephen Covey heeft de term “Circle of Concern”, cirkel van betrokkenheid, geïntroduceerd: Binnen de Circle of Concern vallen alle zaken waar jij bij betrokken bent. Binnen de grote “Circle of Concern” bestaat de kleinere “Circle of Influence”, cirkel van invloed: die zaken waar jij zelf daadwerkelijk invloed op uit kunt oefenen.

Als jij je energie focust op de cirkel van betrokkenheid, als jij je continu druk maakt over zaken waar jij toch geen invloed op hebt, raak je op den duur boos, cynisch, gelaten en gefrustreerd. Je kunt er zelfs ziek van worden. Bovendien wordt je cirkel van invloed steeds kleiner, omdat je je energie verspilt aan zaken waar je toch niets aan kunt doen. Je bent dan reactief bezig, je reageert dan vooral vanuit emotie, zaken “overkomen” je.

Als jij je energie focust op de cirkel van invloed, als je je vooral bezig houdt met zaken waar je wél invloed op hebt, ben je pro-actief bezig. Dan krijg je voldoening, dan maak je dingen beter, je krijgt er energie van. Je invloed op andere mensen, je cirkel van invloed wordt zelfs steeds groter. Pro-actieve mensen reageren zoals ze willen reageren, ze reageren vanuit hun waarden. Het verschil tussen hun cirkel van betrokkenheid en hun cirkel van invloed wordt steeds kleiner.

Inzicht helpt, bewust kiezen voor je Circle of Influence helpt nog meer

Voor jezelf duidelijk een verschil aanbrengen tussen je cirkel van betrokkenheid en je cirkel van invloed, maakt al een wereld van verschil.

1. Teken voor jezelf de twee cirkels en plaats in iedere cirkel die dingen waar je zoal bij betrokken bent. In je werk, je privéleven, in de maatschappij, het weer, politiek, de buren, het milieu…. De zaken waar jij wél invloed op hebt, schrijf je in de cirkel van invloed. De zaken waar je geen invloed op hebt, schrijf je in de cirkel van betrokkenheid.

2. Neem nu een bewuste keuze om geen energie en aandacht meer te besteden aan de zaken die je in de cirkel van betrokkenheid hebt geschreven. Dat betekent bijvoorbeeld niet meer klagen over het weer…

Vaak geeft dit overzicht en deze bewuste keuze al een boel rust. Het verschil kleiner maken brengt je nog een stap verder.

Het verschil kleiner maken

Er zijn twee manieren om het verschil kleiner te maken: Je vergroot je cirkel van invloed en/of je verkleint je cirkel van betrokkenheid.

Je cirkel van invloed vergroot je door daar bewust je aandacht op te richten. Wat kun je nu wel doen, en welke eerste stappen ga je daarvoor nemen? Wat heb je daarvoor nodig? Wie kan je daarbij helpen? Voor jezelf nadenken welke zaken jij de moeite waard vind om je aandacht op te richten, geeft al veel bewustwording. Inzicht in je eigen top 5 waarden is daarvoor een mooie eerste stap.

Je cirkel van betrokkenheid verdient niet al teveel aandacht. Blijft het toch heel erg lastig om je niet druk te maken over die zaken, dan kun je ervoor kiezen om die zaken bewust buiten je cirkel te plaatsen. Dat kan betekenen dat je slechts één keer per dag naar het nieuws kijkt. Of even helemaal niet meer.

Iedere dag weer naar je circle of influence

Zeg eens eerlijk: Ben jij nu vooral pro-actief bezig, met zaken waar jij zelf iets aan kunt doen? Of is veel van je aandacht reactief? Let je op de zwakheden van anderen, ben je bezig met andermans problemen waar jij niets aan kunt doen, met omstandigheden die jij niet kunt beïnvloeden (zoals het weer)? Gebruik je wellicht vaak zinnen als: “Dat overkomt mij weer…!” ?

Persoonlijk leiderschap en pro-activiteit is geen eenmalige actie. Het vereist oefening, en je “moet er even bij blijven”. Oefen jezelf dagelijks, door regelmatig te luisteren waar je over praat (klaagt?), waar je gedachten zitten, waar je je druk over maakt.

Vraag jezelf steeds weer af of datgene waar je je op richt in de cirkel van betrokkenheid zit, of in de cirkel van invloed. En kies dan bewust. Maak je eigen focuslijst – én hou je daaraan: dat helpt om uit de waan van de dag te blijven. Een coachingtraject op maat kan je helpen om een stevige basis daarvoor te leggen.


Verder praten of lezen? Plan een belafspraak of schrijf je in: