Van oplossen naar helpen oplossen: Coachen met GROW

Coachen met GROWWat kun je jezelf toch af en toe vreselijk in de weg zitten! Met al je verantwoordelijkheidsgevoel. Je passie en gedrevenheid. Je resultaat- en oplossingsgerichtheid. Waardoor je zelf veel te veel aan het dragen bent en de verbinding verliest met waar het nou eigenlijk allemaal om gaat, met je teamleden en met jezelf. In dit blog: waarom het voor jou als leidinggevende belangrijk is om uit de oplossingsmodus te komen, waarom dat soms nog lastiger is met thuiswerkers, en hoe je het wel kunt doen door te gaan coachen met GROW.

Ben jij dit ook?

Je hebt de hele dag gewerkt maar je hebt eigenlijk geen idee meer wat je vandaag nou precies gedaan hebt. In ieder geval níet de dingen die je vanochtend van plan was te doen! De hele dag kwamen er dingen op je af. Vanuit het management, vanuit je team. Allemaal zaken die jouw aandacht vragen.  En die je briljant opgelost hebt. En toch voel je geen voldoening aan het einde van de dag. Je hebt geen fatsoenlijk gesprek met je teamleden kunnen voeren, je hebt geen overzicht. Je voelt vooral de werkdruk en de stress. Want stress komt meestal niet van wat je wél gedaan hebt, maar van alles wat je had willen doen en waar je niet aan toe bent gekomen. Balen!

Waarom is het belangrijk om het anders te doen?

Een heel belangrijke reden om het anders te gaan doen ben je zelf. Die voel je al best. Want als iedere dag er zo uitziet, dan kost jouw werkdag je teveel energie, dan levert het je te weinig energie op, en dan brand jij op.

Ook belangrijk is, dat jij nu niet toekomt aan de grote lijnen, de langere termijn, de zaken waar je in jouw rol mee bezig zou moeten zijn. En waar je eigenlijk ook voor betaald wordt, toch?

Als laatste, maar zeker niet de minste, reden: Je doet je teamleden (en daarmee de organisatie) tekort. Jouw taak is niet primair het oplossen van (andermans) acute problemen. Jouw taak is het ervoor  zorgen dat je teamleden optimaal kunnen functioneren, dat ze zich kunnen blijven ontwikkelen en dat ze met plezier en zelfstandigheid kunnen bijdragen aan het geheel.

Los jij met al je verantwoordelijkheidsgevoel, je passie en gedrevenheid, je resultaat- en oplossingsgerichtheid alles op, dan draag je teveel wat niet van jou is. En daarmee blokkeer je – met al je goede intenties –  de ontwikkeling en groei van de ander.

Want hoe goed jij het ook bedoelt, sta er eens bij stil welke boodschap je onbewust en onbedoeld overbrengt als jij van alles oplost dat eigenlijk niet van jou is. Als je iets overneemt van een ander, geef je eigenlijk de boodschap dat hij of zij het niet kan. Of niet snel genoeg is. Of dat je geen vertrouwen hebt. Is dat de boodschap die je wilt brengen? Nee toch?

Dus stop met oplossen, en begin met de ander te helpen het zelf op te lossen. Bijvoorbeeld door te coachen met GROW.

Waarom is het zo lastig?

Steeds bereikbaar zijn voor de vragen van anderen en zaken snel oplossen, geeft ons een voldaan gevoel. Eventjes. Het geeft ons het gevoel dat we ertoe doen, dat we bijdragen.

Het is fijn om iets voor de ander te doen, waar we direct waardering voor krijgen. Dat geeft energie en het raakt aan ons gevoel van eigenwaarde.

We vinden het allemaal fijn om aardig gevonden te worden, en het is makkelijker om anderen niet te hoeven zien worstelen.

Bij leidinggevenden van thuiswerkers hoor ik nu steeds vaker, dat ze omkomen in de vragen per e-mail. Waar mensen voorheen even wat ‘tegen je aanhielden’ bij de koffieautomaat of in de gang, komt het nu via een teams-bericht of e-mail. Daarmee wordt het niet alleen een klusje voor op de stapel, maar is je automatische reactie ook vaak om direct per bericht of e-mail terug te schrijven. Met een oplossing.

Hoe gaat het je lukken om de ander te helpen het zelf op te lossen? Coachen met GROW

Voordat je een model als coachen met GROW gaat toepassen, is het belangrijk dat je ziet wat je doet en welke impact je daarmee hebt. Alle verandering begint met bewustwording. Welke dingen draag jij die niet van jou zijn? Voor welke dingen waar je geen invloed op hebt voel jij je verantwoordelijk?

Stop ermee. Neem bewust de keuze om te stoppen met dingen te dragen die niet van jou zijn.

Help jezelf daarbij met de goede mindset. Je helpt de ander niet door zijn worsteling over te nemen. Integendeel. Je houdt hem klein. Vraag jezelf niet af waar de ander nu blij van wordt, maar waar hij uiteindelijk het meest mee geholpen is. Leer daarbij zelf het ongemak te verdragen.

Wees alert op vragen via de mail en onderdruk je neiging om terug te mailen als dit een kans is om de ander te ontwikkelen. Pak de telefoon en geef leiding door vragen te stellen. Help de ander het zelf op te lossen.

Coach effectief. Door vragen te stellen die ervoor zorgen dat de hulpvraag helder is, dan door de realiteit op tafel te krijgen, vervolgens door samen perspectieven en opties te ontdekken, en tot slot door duidelijke afspraken te maken voor de volgende stap. Deze 4 stappen leer je concreet toe te passen in de online training Coachen met GROW of in het traject Leidinggeven in Stijl


Verder praten of lezen? Plan een belafspraak of schrijf je in: