Neem niets persoonlijk – 4 tips

Neem niets persoonlijkNeem niets persoonlijk: Dan durf je voluit te geven wat je hebt, als mens en in je rol als leidinggevende. Dan lever je de beste bijdrage vanuit je kracht. Niet tegengehouden door je onbewuste saboterende gedachten, niet tegengehouden door aannames over wat anderen er wel van zullen vinden en zeggen.

In dat kader is het boek(je) “The Four Agreements” van Don Miguel Ruiz, nog steeds één van mijn favorieten.

Neem niets persoonlijkHet boek is wereldwijd één van de meest geliefde spirituele boeken, gebaseerd op de oude Tolteekse wijsheid: Je vergroot je eigen geluk en welzijn door consequent te leven naar de vier inzichten die in dit boek beschreven worden.

De inzichten op zich lijken vrij simpel, maar de uitleg van de inzichten en van de implicaties van het werkelijk toepassen ervan maken indruk!

Het tweede inzicht: Neem niets persoonlijk

Het tweede van de vier inzichten is “Don’t take anything personally” – Neem niets persoonlijk:  Niets van wat andere mensen doen, gaat om jou. Het gaat om henzelf.

Iedereen leeft in zijn eigen wereldbeeld, en niemand ziet de wereld op exact dezelfde manier. Iedereen ziet de wereld vanuit zijn eigen filters, ervaringen, overtuigingen en meningen.

Als iemand jou kan raken door tegen je te zeggen, dat je stom bent, dan word je daar vooral door geraakt als een deel van jou dat ook al geloofde.

En omdat je het al geloofde, word je ontvankelijker voor het “gif” van andermans woorden, komt het gif harder binnen en ga je het nóg meer geloven.

Wat helpt om zaken niet persoonlijk te nemen?

  1. Je realiseren dat denken dat het persoonlijk is, eigenlijk het toppunt van egocentrisme is. Alsof alles om jou gaat…
  2. Je realiseren dat je andere mensen jouw wereldbeeld opdringt door te denken dat het persoonlijk bedoeld is. Je neemt dan namelijk aan dat zij de wereld hetzelfde zien als jij en dingen dus zo bedoelen als dat jij ze opvat.
  3. Weten dat je er voor kunt kiezen om het gif niet aan te nemen. Net zoals in het verhaal van het kadootje. Als iemand jou een kado wil overhandigen, en jij pakt het niet aan, van wie is het dan? Als jij besluit om alle gif van andere mensen niet meer aan te nemen, ben je uiteindelijk ook niet meer ontvankelijk voor het gif. Dan word je als het ware immuun.
  4. Je realiseren dat alle negatieve dingen die een ander zegt of doet, voortkomen uit angst. Mensen liegen omdat ze bang zijn. Ze worden boos omdat ze bang zijn. Mensen worden jaloers omdat ze bang zijn. Jij bent niet meer dan een makkelijk excuus voor de ander.

Vergiftig ook jezelf niet

Neem niets persoonlijk – dat geldt ook voor wat je tegen jezelf zegt.

“Geloof niet alles wat je denkt”.

Net zoals je twee handen hebt, waarvan de ene de ander vast kan pakken, zo kan ook een deel van jouw brein tegen een ander deel van je brein praten. En nog erger, dat andere deel luistert ook nog eens!

Wees er alert op dat je alleen maar positieve dingen zegt (het eerste agreement) tegen jezelf, én onthoudt dat je óók wat je zelf zegt en denkt, niet persoonlijk hoeft te nemen.

Ook voor positieve zaken: neem niets persoonlijk

Ja….die is dan wel weer een beetje jammer 🙂 , maar komt natuurlijk uit dezelfde bron.

Niets persoonlijk nemen geldt ook voor positieve zaken. Ook als iemand blij met je is, fijne dingen tegen je zegt….. het gaat niet om jou….

Als jij weet wie je bent en volledig accepteert wie en hoe je bent, dan heb je ook de goedkeuring van anderen (en van jezelf?) niet nodig. Wat een rust!

En wat brengt me dat?

Als je er in slaagt om minder zaken persoonlijk te nemen, dan kun je gewoon vragen om wat je wilt, omdat je nee kunt verdragen. Dan kun je nee zeggen zonder schuldgevoel. Dan kun je verbinding leggen zonder angst voor afwijzing.

Als je daardoor met minder angst, boosheid, verdriet of schuldgevoel leeft, voel je je waarschijnlijk beter. En als je je beter voelt, dan ziet de wereld om je heen er beter uit. En als je de wereld om je heen als geweldig ervaart, dan ben je beter in staat om jouw beste bijdrage te leveren. Als mens en in je rol als leidinggevende.


Verder praten of lezen? Plan een belafspraak of schrijf je in: