De stap wel of niet zetten? Zet het op een rijtje…

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Je hebt een keuze te maken of je nu A of B doet. Die nieuwe functie wel of niet? Die extra verantwoordelijkheid wel of niet aannemen? Je hebt de voor- en nadelen al op een rijtje gezet, je hebt met mensen gepraat. En nog kom je er niet uit.

Wat veel van mijn coachees helpt, is als ik samen met hen de twee (of drie?) keuzes in een matrix plot. We beoordelen dan samen de mogelijke opties op kernwaarden en op kernkwaliteiten.

Hoe meer recht je doet aan je eigen kernwaarden, hoe meer voldoening je krijgt.

Hoe meer je je kernkwaliteiten inzet, hoe meer positieve energie je dat oplevert.

Ontdek je kernwaarden en je kernkwaliteiten

Vaak zijn je kernwaarden en je kernkwaliteiten zo’n integraal onderdeel van je, dat ze blinde vlekken zijn geworden. Jij vindt het volstrekt logisch dat jij dat hebt, “dat heeft toch iedereen”?

Door te kijken naar je vorige keuzes, naar je topmomenten, naar je leven en naar je gedrag en door echt te luisteren naar wat je zegt, brengen we samen je kernwaarden in kaart.

Voor het ontdekken van je kernkwaliteiten hebben we ook verschillende technieken. Dit is er één, die je heel makkelijk zelf kunt invullen: De VIA vragenlijst, gebruikt binnen de positieve psychologie; https://www.viacharacter.org/survey/account/register

Even registeren (geen spam), en nadat je je land hebt aangegeven, is de vragenlijst vervolgens in het Nederlands.

Het overzicht aan het einde geeft de 24 kwaliteiten op volgorde van de mate waarin jij ze hebt. De bovenste zijn je kernkwaliteiten.

In hoeverre zet jij ze nu in, en hoe kan dat beter, voor meer flow en energie?


Verder praten ?

Bel of mail Sandra Geelink: 06 – 11708375 | info@samennaarresultaat.nl

Samen naar Resultaat begeleidt leidinggevenden, teams en organisaties van waar ze nu zijn, naar waar ze willen zijn. Van strategie naar uitvoering, van doel naar actie. Met coaching en procesbegeleiding.


  • Aanmelden nieuwsbriefIedere maand gratis tips en inspiratie ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief