Pas ik (nog) wel in deze organisatie?

Wordt het je steeds duidelijker dat jouw waarden niet overeenkomen met de manier waarop er in jouw organisatie gewerkt wordt?

Omdat je bijvoorbeeld in een omgeving werkt die vooral gericht is op het halen van deadlines, terwijl jij vooral kwaliteit belangrijk vindt? Of andersom? Of werk je in een reactieve cultuur, terwijl je zelf pro-activiteit hoog in je vaandel hebt staan? Dagelijks irritatie en frustratie, of nog erger, dagelijks bezig om jezelf aan te passen aan je omgeving?

Dan komt wellicht af en toe de vraag omhoog of je hier nog wel past. Want als je in een organisatie werkt die niet aansluit bij jouw waarden, dan kom je niet volledig tot je recht. Dan moet je daar zo snel mogelijk weg. Toch?

Welke impact heb ik als ik recht doe aan mijn waarden?

Als je alléén kijkt naar die match tussen omgeving en waarden, dan zou je inderdaad kunnen concluderen dat je ergens anders beter uit de verf komt…..Maar zo simpel ligt het wat mij betreft niet. Er zit namelijk een context om waarden heen. ( In coachingtrajecten zet ik voor dat inzicht graag dit model van Dilts/Bateson in.)

Behalve jezelf de vraag stellen “Pas ik wel in deze organisatie?”, kun je jezelf ook de vraag stellen: “Welke impact heb ik op deze omgeving als ik trouw blijf aan mezelf en recht doe aan mijn waarden?” Waar draag ik dan aan bij, wie ben ik dan voor deze organisatie?

Ik wil werken in een gebied waar we het verschil kunnen maken

Een prachtig voorbeeld van bewust werken in een omgeving waar de waarden wellicht niet direct overeenkomen met je eigen waarden, vind ik de “Tandartspraktijk van het jaar 2017“.

In een artikel in ‘De Telegraaf’ (juli 2017) vertelt tandarts Peter Koelewijn, gevestigd in ‘één van de typische Bijlmerflats’, wat hij in het begin allemaal tegenkwam en hoe hij júist heeft gekozen voor een gebied waar “we het verschil kunnen maken”. Hij heeft daar, júist daar, namelijk iets bij te dragen.

Maak jij het verschil met je verschil?

Hoe zit dat bij jou? Zijn het bij jou misschien ook júist jouw afwijkende waarden, die jouw bijdrage zo waardevol maken voor de organisatie? Is jouw pro-activiteit juist zo nodig ? Is een focus op kwaliteit wellicht datgene dat het verschil voor de organisatie gaat maken? En is dat misschien juist de bijdrage die jij wilt leveren?

Als het antwoord daarop ‘ja’ is, sta dan voor wat je te bieden hebt en waar je in gelooft. Want missie/bijdrage staat natuurlijk niet voor niets bovenaan in het model. Het is belangrijker dat jij een match hebt tussen je gewenste bijdrage en je eigen waarden, dan dat je een 100% match hebt met je omgeving.

Als jij heel helder voor ogen hebt wat jij bij wilt dragen, dan is het ook een stuk makkelijker te ‘verdragen’, dat de cultuur in de organisatie (nog) niet aansluit bij jouw waarden. Je zit wellicht in een cultuur die niet bewust nagestreefd wordt, maar uit allerlei oude patronen voortkomt. Jij hebt hier wat te doen!

Maar soms…

Een heel ander verhaal wordt het natuurlijk als jouw waarden ernstig afwijken van de bewuste kernwaarden en missie van je organisatie. Als milieuactivist wil je wellicht niet bij een chemisch bedrijf werken. Als pacifist wil je misschien niet bij defensie werken… Daar wil je jouw beste bijdrage wellicht helemaal niet leveren.

Dus check zo af en toe of jouw missie…jouw doel…de bijdrage, die jij levert vanuit je waarden, inderdaad nog is wat (1) jou voldoening geeft en (2) ook nog een waardevolle impact heeft op jouw omgeving. En als dat nog steeds zo is, pas je dan vooral niet aan, maar begroet de irritatie en frustratie en bedenk:

Zonder wrijving geen glans – ik heb hier wat te doen!


Verder praten of lezen? Plan een belafspraak of schrijf je in: