Samenwerking in het MT verbeteren? Eerst terug naar de basis
Regelmatig krijg ik de vraag om samenwerking in het MT te begeleiden, vaak met de insteek: “We moeten iets doen aan het vertrouwen en de veiligheid in ons team. Wil jij onze sessie leiden?” Mijn antwoord is meestal: “Niet zomaar.” Klinkt misschien gek, maar ik begin liever bij de basis. Ik wil eerst zeker weten dat de voorwaarden voor goed teamwerk goed staan, zodat we daarna gericht verder kunnen werken. Dat bespaart mijn opdrachtgevers zowel tijd als geld.
Eerst de basis helder
Vertrouwen en veiligheid kun je namelijk niet zomaar bestellen. Ze ontstaan ook niet vanzelf door er simpelweg over te praten. Ze hebben te maken met goed teamwerk en dat begint met een stevige basis: heldere antwoorden op drie vragen:
- Wat is ons gezamenlijke doel of bijdrage?
- Hoe zijn we van elkaar afhankelijk?
- Wat verwachten we van elkaar?
Veel teams worstelen, vaak zonder het te merken, met onduidelijkheid over deze basis. Zelfs in ervaren MT’s zie ik vaak dat de antwoorden niet zo helder of gedeeld zijn als men dacht.
Een team zonder duidelijkheid is als een verkeerskruispunt zonder verkeerslichten.
Zonder die duidelijke basis is het moeilijk om echt te werken aan de ‘onderstroom’ – zoals vertrouwen en veiligheid. Die ontstaan in het werk zelf: waar we elkaar (wel of niet) begrijpen, waar we elkaar (wel of niet) ondersteunen, waar we (wel of niet) betrouwbaar zijn, en waar we successen delen (of juist niet).
Als de basis op orde is, onderzoeken we waar het nog vastloopt in de samenwerking – als dat niet al opgelost is en alles weer lekker efficiënt aan het stromen is.
Door eerst inzichtelijk te maken wat er speelt, kunnen we gericht verbeteren. Teams krijgen vaak al veel inzichten door samen, op een speelse manier, de werkelijkheid in beeld te brengen met de reality check. Een veilige, speelse en effectieve manier om ruimte voor verbetering te ontdekken zonder meteen in de diepte te duiken of te verdrinken in de onderstroom.
Soms zit de oplossing in praktische zaken, zoals tools of processen. En natuurlijk kan het ook best in die onderstroom zitten: in de teamdynamiek en patronen die aandacht nodig hebben.
Samenwerking in het MT: teamprobleem of individueel probleem?
En blijkt het dan inderdaad in de onderstroom te zitten, kijk dan ook goed wáár het zit. Niet elk probleem in een team moet worden opgelost door het hele team. Soms speelt er iets dat niet het hele team betreft – ook al beïnvloedt het wel de hele dynamiek en heeft het hele team er last van.
De bron van onrust kan ook maar zo liggen bij één persoon of bij de interactie tussen twee mensen. Als leider is het belangrijk om dat te herkennen en jouw eigen individuele leidinggevende rol hierin te pakken.
Een van de grootste demotivatoren voor professionals is om te moeten werken met collega’s die niet goed functioneren – en daarmee wegkomen.
Zoals Jim Collins zegt: het is aan jou te zorgen dat je “The right people on the bus” hebt en te zorgen dat ze dat blijven. Hier ligt een belangrijke verantwoordelijkheid voor jou als leider; een verantwoordelijkheid die je niet met het hele team in een teamsessie hoeft in te vullen.
Weet waarom je de samenwerking in het MT wilt verbeteren
Wil je echt aan de slag met het verbeteren van de samenwerking in je MT? Dan is het belangrijk om te weten waarom. En dat waarom moet idealiter het waarom van het hele MT zijn. Een van de eerste vragen die ik stel, is dan ook:
“Welke resultaten halen jullie nu niet? Wat zijn de gevolgen? En waarom is het belangrijk dat dit verandert?”
Door eerst goed te onderzoeken wat er speelt, kun je je inspanningen richten op waar het echt nodig is. Dat zorgt niet alleen voor betere resultaten, maar ook voor een prettiger proces voor iedereen. En wie weet kom ik dan wel jullie teamsessie over vertrouwen en veiligheid begeleiden…als het helpt.