Leestip: Voorsprong door Focus – Rasmus Hougaard & Jacqueline Carter

E-mails beantwoorden terwijl je met iemand aan de telefoon zit, een verslag uittypen terwijl je meeluistert naar de gesprekken van je collega’s… We denken allemaal dat we kunnen multitasken terwijl we in werkelijkheid onze concentratie steeds van het ene naar het andere project verschuiven, waardoor geen enkele taak onze volledige aandacht krijgt.

Het boek Voorsprong door Focus  van Rasmus Hougaard & Jacqueline Carter geeft praktische (niet zweverige!) handvatten om om te gaan met een overweldigende stroom van afleidingen door mindfulness toe te passen in je dagelijkse werkzaamheden.

Drie redenen waarom ik je deze boekentip wil geven:

1. Reageren vanuit je waarden in plaats van primair uit je emotie

Ik merk heel vaak bij coachees (en bij mezelf!) dat het zo enorm veel verschil maakt als je jezelf 1 seconde extra weet te geven tussen stimulus en respons. Dat je jezelf de tijd geeft om te reageren vanuit je waarden in plaats van primair uit je emotie.

Mindful kijken naar wat er met je gebeurt van binnen, geeft je die ene seconde.

2. Patronen zien en kunnen doorbreken

Veel van mijn coachees bereiken een doorbraak op het moment dat ze in staat zijn een stap terug te doen van hun emotie, er naar te “kijken” als het ware. “Loskoppelen” noemen we dat wel eens. Op dat moment vallen er vaak kwartjes, worden patronen ineens zichtbaar en daarmee de mogelijkheid om het nu écht anders te gaan doen.

De tools uit “Voorsprong door Focus” kan je helpen om die afstand te kunnen nemen.

3. Je doelen bereiken door focus

Je bereikt je doelen sneller als je dingen met focus ná elkaar doet, dan wanneer je ze tegelijk probeert te doen. Ieder kwartaal één doel voorrang geven, geeft je vier bereikte doelen aan het einde van het jaar. Vier doelen tegelijkertijd aanvliegen, geeft je vier half bereikte doelen aan het einde van het jaar.

Een mooie metafoor uit het boek vond ik deze:

Ook een ketel water gaat niet koken als je hem steeds weer van het vuur haalt


Verder praten?

  • Bel of mail Sandra Geelink (+31 6 11708375 | sandra@samennaarresultaat.nl) of
  • Plan direct een gratis verkenning via telefoon, Zoom, of Teams, in de agenda.