In 7 stappen naar échte verandering
De grootste kans op blijvende verandering, heb je als dat wat jij wilt bereiken, past bij wie jij bent, bij wat je belangrijk vindt, bij wat jij gelooft, wat je kunt, hoe je je gedraagt en waar je bent.
Vaak werk ik met leidinggevenden die alle vaardigheden bezitten en er toch niet in slagen lekker hun rol te pakken. Of met professionals die best de fysieke vaardigheid hebben om “nee” te zeggen en dat toch niet doen. En daardoor (bewust of onbewust) over hun grenzen gaan. Ken je dat? Dat je iets wilt, en ook best kunt, en het toch niet doet?
Waarom doe je niet wat je wilt en kunt?
In mijn coaching en training werk ik vaak op basis van het model van Gregory Bateson/Robert Dilts. Niet alleen omdat ik zo van structuur en overzicht hou, maar vooral omdat het zoveel verschillende aanknopingspunten en inzichten geeft.
Het model gaat ervan uit, dat je leert op verschillende niveau’s, en als je een verandering wilt, dan heb je vaak eerst in een niveau erboven iets te doen.
De meeste mensen hebben inderdaad best de fysieke vaardigheid om “nee” te zeggen (probeer maar eens ;-)), maar het feit dat je dat niet doet/durft, heeft veel meer te maken met je overtuigingen, angsten en waarden. En die moet je dan dus als eerste aanpakken.
Zodra je de verschillende niveau’s met elkaar in lijn brengt, dus ervoor zorgt dat datgene dat jij wilt bereiken, ook écht past bij wie jij bent en bij wat je belangrijk vindt, en ervoor zorgt dat je gedachten, je vaardigheden, je gedrag en je omgeving bijdragen aan het bereiken van je doel, dan ga je op flow, op energie. En niet op botte wilskracht.
In 7 stappen naar échte verandering
Probeer deze oefening eens om op 7 niveau’s alvast te ervaren hoe het zou zijn als je je doel al gehaald zou hebben, en op welk niveau je nog werk te doen hebt om in lijn te komen.
Neem eerst je doel in gedachten en maak het zo specifiek en afgebakend mogelijk (bv: eind 2017 wil ik mijn functie goed en met gemak binnen 40 uur per week kunnen uitvoeren…).
Zet je doel nu om in een zin die beschrijft dat je het doel al gehaald hebt (ik voer mijn functie goed en met gemak binnen 40 uur per week uit).
Gelukt? Mooi, dan gaan we nu iets gedetailleerder fantaseren:
1. Omgeving: Waar ben je?
Nu je doet alsof je je doel al bereikt hebt, kijk in je hoofd/fantasie eens rond in je omgeving. Hoe ziet het er uit om je heen nu je je doel bereikt hebt? Waar ben je? Wie is er bij je? Wat zie je? En hoe verschilt dat van je huidige omgeving?
Het geeft niet als je niet alle antwoorden weet. Als ze er nu niet zijn, komen ze later vanzelf.
2. Gedrag: Wat doe je?
Zie voor je hoe je je zult gedragen als je je doel bereikt hebt. Zie je je zelf lopen, zitten? Beweeg je snel of langzaam? Wat zijn je voornaamste bezigheden? Welke impact heeft jouw gedrag op het gedrag van anderen? Zie je jezelf iets nieuws doen, of ben je juist gestopt met bepaald gedrag?
3. Vaardigheden: Wat kun je en weet je?
Welke vaardigheden of kennis gebruik je? Gebruik je vaardigheden/kennis die je voorheen nog niet had?
4. Overtuigingen: Wat geloof je, wat denk je?
Welke overtuigingen heb je nu? Wat zeg je tegen jezelf? Welke interne kritische stemmetjes heb je achtergelaten om dit doel te bereiken?
5. Waarden: Wat vind je belangrijk, wat draag je uit?
Wat vind je nu belangrijk, aan welke waarden doe jij nu recht? Sta je nu duidelijker voor bepaalde zaken of hecht je ergens juist minder aan?
6. Identiteit: Wat vind je van jezelf, wie ben je nu?
Hoe zou je jezelf als persoon omschrijven? Hoe is je zelfbeeld? Hoe verschilt dat met daarvoor?
7. Bijdrage: Wat draag je bij, wat is je impact?
Merk eens op hoe het voelt nu je dit doel bereikt hebt. Wat brengt het je? En wat is daar belangrijk aan? Wat is er nu nog meer mogelijk?
Tip: Schrijf na de oefening de belangrijkste verschillen met je huidige situatie op. Je ziet direct waar je wat te doen hebt.
Tip: Het helpt om dit ook fysiek mee te lopen; maak bijvoorbeeld 7 papiertjes met de niveau’s en leg die zo op de grond dat je er tijdens de oefening overheen/langs kunt lopen. Ook helpt het soms als iemand anders je de vragen stelt (en dan hoef je ze niet eens hardop te beantwoorden). Je kunt de oefening ook als een schrijfopdracht doen.
Ben je klaar om verder te gaan ?
Maak dan een plan om daadwerkelijk te zorgen dat de verschillen met je huidige situatie kleiner worden. Veel succes!
Lastig? Ik loop natuurlijk ook graag een stukje met je mee, plan gerust een kennismaking om te ontdekken hoe dat werkt.