Wat doe jij liever? Balen of genieten?

Perspectief (2)Sinds ik ondernemer ben, is werken meestal “willen” in plaats van “moeten”. En ik kan je vertellen; dat voelt een stúk beter! Relaxter, creatiever, meer focus, meer voldoening, meer rust.

Heel soms voelt het toch als moeten. Vorig jaar had ik zo’n moment. Een paar zaken die écht af moesten. Tijdens de schoolvakantie van de kids. Op de camping. Práchtig weer….

Heel even was daar het baalgevoel: “Iedereen is vrij, heeft plezier, geniet, en ík moet werken ! ” ?

Oh wacht, ik kan me ook anders voelen! Genietend, dankbaar, rustig: “Wat een prachtige werkplek heb ik vandaag!  Dichtbij m’n gezin. Uitzicht op groen. Tijdens m’n pauze even wandelen over het strand!” ?

Wisseling van perspectief

Je kunt je vast voorstellen hoe mijn beleving van mijn dag (én de kwaliteit van m’n werk!) veranderde door deze simpele wisseling van perspectief. Van een vakantiedag waarop ik móet werken, naar een werkdag op een superfijne plek.

Er zijn verschillende manieren om je perspectief te veranderen:  Jezelf rationeel vertellen dat je dankbaar moet zijn….dat anderen het veel erger hebben. Positief denken, omdenken….

Het punt is alleen, dat je vaak he-le-maal geen zin hebt in positief denken zolang je zit te balen. Laat staan dat het dan zo makkelijk te doen is…

Instant veranderen van je stemming

Je kunt echter ook beginnen met het instant veranderen van je gevoel en stemming. Rechtstreeks. Van baalgevoel naar genieten. Echt waar, dat kán :-).

En als het je lukt, dan is het mooie dat je ratio dat heel graag wil onderbouwen. Er snel achteraan komt rennen om nóg meer mogelijkheden en voordelen te bedenken. Waardoor je gevoel en stemming nóg sterker wordt.

De manier waarop ik mijn “vakantiedag waarop ik móet werken” veranderde naar “een werkdag op een superfijne plek”, was die snelle rechtstreekse beïnvloeding van stemming. Van baalgevoel naar genieten.

Tijdens coachingsessies gebruik ik deze methodiek -Balance Coaching uit CoActive coaching – heel regelmatig.

Denken of ervaren?

Ik vind het een prachtige methodiek.  Soms kun je namelijk ergens úren over blijven praten zonder dat er iets verandert, terwijl je de verandering ook alvast kunt erváren. Het ervaren leidt direct tot een vertaling naar je dagelijks gevoel en gedrag.

Deze methodiek is (behalve heel leuk om te doen) heel effectief als je “vast” lijkt te zitten in een situatie en maar in een cirkeltje blijft denken. Of als je snel je houding (en daarna handelen) ten opzichte van een vraagstuk wil bepalen. Of als je je dag gewoon niet wilt laten verpesten door je eigen baalgevoel! En dan laat ik je niet kiezen uit slechts twee stemmingen, maar uit wel acht verschillende perspectieven.

Want je weet het zelf toch ook:

Hoe jij de wereld ziet, maakt een wereld van verschil


Wil je dit ook ervaren? De workshop “Zie het anders” biedt daar een laagdrempelige mogelijkheid voor.

In een kleine groep (max 5 personen) ga je – onder leiding van een gecertificeerde coach – aan de slag met jouw perspectief ten opzichte van die éne hardnekkige situatie. Of dat nou je volgende carrierestap is, of de relatie met die ene medewerker, of je overgrote gevoel van verantwoordelijkheid, of…..(vul maar in):

Meedoen of verder lezen? Kijk hier : https://samennaarresultaat.nl/workshops/workshop-zie-het-anders/Verder praten of lezen? Plan een belafspraak of schrijf je in: