En ineens valt het “kwartje”….. De kracht van het kennen van je waarde(n)

compass-356774_1920
“Ooit begon ik dit werk vanuit overtuiging. Ik wilde wat bijdragen. Maar inmiddels verzand ik in de rompslomp en haal ik er nog weinig voldoening uit. Ik ben pas 35, ik wil nog veel meer, ik wil verder, maar wat dan? Moet ik nu die stap hoger maken? Hoe vind ik weer voldoening, moet ik misschien iets heel anders gaan doen? Ik weet niet hoe ik dat moet gaan ontdekken”.

Hij kwam er zelf niet uit, hij vond dat hij iets moest willen, zijn werk ging hem steeds meer tegen staan en hij ging zo langzamerhand met lood in z’n schoenen naar z’n werk – het werk dat-ie ooit uit overtuiging gekozen had!

Kant-en-klare oplossingen bied ik niet. We gaan (zoals bij ieder traject) eerst op zoek naar zijn unieke waarden. En al in de 1e sessie komt er een lijstje met waarden uit dat hem volgens zichzelf trefzeker beschrijft. “Ja, dit ben ik. En weet je wat ik nou raar vind? “Werk” en “carrière” staan helemaal niet bovenaan, terwijl dat nu wel de meeste energie en tijd neemt!”

Toen dat inzicht bij hem binnenkwam, was zijn coachingtraject eigenlijk al klaar (nee…..zakelijk gezien voor mij niet heel handig, nee… 😉 ). Hij zag al vrij snel hoe hij meer aandacht en uiting kon geven aan z’n andere waarden (pro-activiteit, samenwerking, bijdragen, sociaal contact, innovatie).

We zijn inmiddels een paar jaar verder, hij functioneert beter in zijn functie, groeit zelfs door, gaat weer met energie naar zijn werk, weet wat zijn roeping en bijdrage daarin is, is een prettige collega en heeft het gevoel dat zijn leven “in balans” is.

Waarden

Ik blijf het bijzonder vinden, wat inzicht in je waarden met je kan doen. Een waarde is niet goed of slecht, het gaat erom wat er NU voor jou toe doet, en of jij dat respecteert en ernaar leeft.

Volgens de basis van mijn coachingmethodiek, Co-Active Coaching, geven “waarden aan wie we zijn, niet wie we graag zouden willen zijn, niet wie we vinden dat we zouden moeten zijn, maar wie we ZIJN in het leven, op dit moment.

Waarden vertegenwoordigen in feite ons unieke en individuele wezen, (….) en dienen als een kompas dat aangeeft wat het betekent om trouw te zijn aan onszelf. Als we onze waarden regelmatig en consistent respecteren, is het leven goed en bevredigend.

Je bewust zijn van je eigen waarden maakt keuzes maken zoveel makkelijker. Het zorgt ervoor dat je je minder snel laat afleiden, dat je niet overal mee bezig hoeft te zijn.

In de eerste verkenningssessie die ik met iemand heb, doen we altijd verschillende oefeningen om die waarden naar boven te krijgen. Uit gedrag, observaties, taal, herinneringen, irritaties, en nog een paar mooie oefeningen. Ik luister wel naar wat je zegt, maar ik kijk vooral naar hoe je daar zelf op reageert en vraag door over de waarden die een rol speelden bij keuzes die je werkelijk maakt. Dat levert soms direct zulke mooie inzichten op.

En nou jij….

Neem zelf eens een minuutje de tijd om je 7 belangrijkste waarden op te schrijven, datgene dat jij belangrijk vindt in het leven, waar je energie van krijgt, en op basis waarvan jij je dagelijkse en grote beslissingen neemt.

En?

Als dat supersimpel was, ben je waarschijnlijk een bijzonder gelukkig en pro-actief mens, vooropgesteld dat je die waarden ook in al je grote en kleine keuzes respecteert. Gefeliciteerd!

Of misschien was het niet supersimpel. Of misschien heb je het gevoel dat je sociaal correcte lijstje (“Eerlijkheid, integriteit, respect”?)  niet helemaal klopt met je binnenkant? Dan heb je misschien af en toe het gevoel dat je geleefd wordt, dat je teveel energie kwijt raakt aan “nutteloze” dingen, dat je te veel moet, en dat je jezelf en wat jij wilt af en toe helemaal kwijt bent?

En verder….

Inzicht in je waarden wil natuurlijk niet direct zeggen, dat het makkelijk is om die keuzes ook daadwerkelijk te maken.

Je hebt in de loop van je leven ook voldoende saboteurs (vermanende en zeurende stemmetjes) , angsten en overtuigingen opgedaan, die ervoor zorgen dat je NIET doet wat je van binnen het liefst zou willen (“vrouwen horen voor de kinderen te zorgen”, “carrière maken moet”, “je moet vooruit willen in het leven”, “wie denk je wel dat je bent?”)..

Ik hoop natuurlijk voor je dat het maken van het lijstje makkelijk was en dat je ervan overtuigd bent dat je er al naar leeft.

Mocht dat nog niet helemaal zo zijn, dan kan coaching je helpen om inzicht in jouw eigen waarden te krijgen. Op de weg daarna loop ik ook graag met je mee om je te laten ontdekken wat het nou precies is dat jou tegenhoudt om je keuzes wél te maken op basis van jouw eigen waarden.

Laagdrempelig kennis maken met mij en jouw waarden? Kijk dan eens verder bij de workshop “Zelf aan het stuur


Verder praten of lezen? Plan een belafspraak of schrijf je in: