“Moet ik naar een coach of psycholoog?”

coach of psycholoogDie vraag wordt mij regelmatig gesteld. Zowel “coach” als “psycholoog” is een niet-beschermd beroep, maar voor een goede vergelijking ga ik even uit van de geregistreerde (BIG) psycholoog en de geaccrediteerd (NOBCO, EMCC, ICF etc) coach.

Ik ken veel goede psychologen die werkzaam zijn als coach, en ik ken veel goede coaches die inmiddels goed psychologisch onderlegd zijn. Mijn uitleg is dan ook altijd voorzichtig, maar hieronder net iets meer zwart-wit voor de duidelijkheid. Coach of psycholoog?

FOCUS

Je bezoekt een psycholoog vaak via een doorverwijzing omdat je ergens vastloopt (burn-out, angst, onzekerheid, depressie, stress) en je huidige leven en functioneren daardoor duidelijk beperkt wordt. De psycholoog is een gedragsdeskundige. Het gaat om vragen als: “Hoe komt het dat je doet wat je doet, hoe hou je dat in stand en hoe kun je het veranderen?”.

Een coach focust samen met jou op wie je nu bent, wie je eigenlijk wilt zijn en wat je kunt en wat je wilt bereiken. Het gaat om het meer benutten van je potentieel, dingen vanuit een ander perspectief kunnen beijken, mogelijkheden zien, doelen bereiken. Als er vanuit het verleden iets is dat aandacht behoeft omdat het je nu nog tegenhoudt om te zijn wie je wilt zijn of te bereiken wat je wilt bereiken, dan is daarvoor zeker aandacht (en vaak een “oplossing”), maar altijd met het oog op de toekomst.

WERKWIJZE

Bij een psycholoog ben je in therapie en worden vooral gesprekstechnieken ingezet.
Een coach werkt met een mix van methoden.

Een traject bij een coach duurt doorgaans korter dan bij een psycholoog. Sommige van mijn coachees hebben een traject bij de psycholoog achter de rug voordat ze bij mij komen, en de combinatie werkt dan vaak super versterkend (inzicht => actie).

GELIJKWAARDIGHEID

Een coach zal jou altijd zien als een volwassen, volwaardig persoon die alle antwoorden al heeft en die vooral een “sparringpartner” nodig heeft om die antwoorden te vinden.

Een psycholoog kan ook omgaan met psychische problemen die jouw functioneren in de weg staan.

!! Een goede coach verwijst door naar een psycholoog wanneer hij/zij psychische problemen vermoedt.

VERLEDEN – HEDEN – TOEKOMST

Bij de psycholoog ligt de nadruk dus vaak op de link tussen het verleden en het heden, en bij een coach ligt de nadruk vooral op het heden en de toekomst.

Zolang er geen sprake is van psychische problematiek, is er absoluut een aantal onderwerpen te verzinnen, waarvoor psycholoog of coach je allebei verder kunnen helpen. Ik hoop dat bovenstaande summiere uitleg een beetje helpt bij het maken van een keuze.


Verder praten of lezen? Plan een belafspraak of schrijf je in: