Je verdiepen in een ander doe je niet alleen
“Je aannames zijn de ramen waardoorheen jij de wereld ziet. Maak ze af en toe schoon, anders komt het licht niet naar binnen.”
Een uitspraak die mooi weergeeft wat ik in coaching ook vaak deel. Want hoe vaak maken we geen aannames in leidinggeven, denken wij wel te weten wat een medewerker nodig heeft? Dat hij wat extra complimenten nodig heeft. Of juist wat meer uitdaging. Allemaal goedbedoeld, maar vaak gebaseerd op… aannames.
We vullen vaak in wat een ander nodig heeft
Als jij als leidinggevende veel waarde hecht aan vrijheid, ga je er al snel vanuit dat je medewerker dat ook fijn vindt. Terwijl die ander misschien juist behoefte heeft aan structuur, duidelijke kaders of een klankbord.
We zijn allemaal geneigd om onze eigen waarden normaal te vinden. Dat is niet erg, het is zelfs heel menselijk, maar het wordt een probleem als je je daar niet bewust van bent. Want voor je het weet stuur je op wat jij belangrijk vindt, zonder te checken wat de ander nodig heeft.
Je verdiepen in je medewerker… zonder die echt te spreken
In mijn coachtrajecten werk ik gelukkig vaak met leidinggevenden die zeggen: “Ik wil mijn mensen echt leren kennen.” Mooi. Alleen blijkt dat ze dat vaak proberen zonder echt met die mensen in gesprek te gaan. Ze observeren, interpreteren, vullen in. En dat leidt tot verrassend hardnekkige misverstanden.
Ze zeggen bijvoorbeeld:
– “Hij lijkt minder gemotiveerd. Ik moet vaker benoemen wat goed gaat.”
– “Zij doet het goed, tijd om haar meer verantwoordelijkheid te geven.”
Goed bedoeld. Maar wat als hij eigenlijk meer duidelijkheid nodig heeft? En zij zich juist al overbelast voelt?
Aannames in leidinggeven leiden tot wrijving en miscommunicatie
Volgens de Tolteekse wijsheid, bekend van het boek The Four Agreements van Don Miguel Ruiz, leidt het maken van aannames bijna altijd tot gedoe. We vullen iets in, nemen het persoonlijk, reageren gekwetst of geïrriteerd – en de ander doet dat vervolgens ook.
De oplossing?
- Wees zorgvuldig in je woorden (inzicht 1)
- Neem dingen niet persoonlijk (inzicht 2)
- En… check je aannames (inzicht 3)
Verdiep je vooral. In je mensen, in communicatiestijlen, drijfveren, behoeften. Maar pas je gedrag niet aan op basis van je eigen inschatting. Deel liever wat je ziet, en stel een vraag.
Bijvoorbeeld:
-
“Ik merk dat je wat stiller bent dan normaal. Klopt dat?
-
“Ik zie dat je lekker gaat in je werk. Waar krijg je op dit moment energie van?”
- “Ik merk dat je wat stiller bent dan normaal. Klopt dat?
En vergeet jezelf niet in dat proces. Want ook jouw behoeften en aannames doen ertoe – en het is belangrijk dat je je er bewust van bent en ziet hoe ze je gedrag beïnvloeden.
Het resultaat?
Meer echte gesprekken. Minder misverstanden. Meer vertrouwen. En een team dat beter weet wat ze aan jou hebben omdat jij niet invult, maar afstemt. Wil jij ontdekken welke aannames in leidinggeven jij zelf maakt, en hoe je beter kunt afstemmen op wat je team écht nodig heeft? Plan alvast een kennismaking, dan ontdekken we de mogelijkheden.
“Je aannames zijn de ramen waardoorheen jij de wereld ziet. Maak ze af toe schoon, anders komt het licht niet naar binnen.”