5 tips om uit die lastige situatie te komen

ImpossibleSoms zitten we zo vast in een situatie, dat we niet meer zien hoe het anders zou kunnen. We zien door de bomen het bos niet meer. Of het nu gaat om je moeizame werkrelatie met die ene medewerker of die situatie met die ene klant….. zodra jij er in slaagt om vanuit een ander perspectief te kijken, zie je ineens meer mogelijkheden.

Hier 5 speelse tips hoe je anders naar je situatie zou kunnen kijken:

1. Neem afstand van jezelf

“Wat jammer dat mensen geen problemen kunnen ruilen. Iedereen weet namelijk hoe hij die van een ander moet oplossen.”

Niet zomaar een leuke uitspraak, maar ook nog erg nuttig. Neem even de tijd en neem wat afstand van jezelf. Ga in gedachten een eind boven jezelf zweven en kijk naar je drukdoenerij. Wat zou je jezelf willen adviseren?

Stap nu nog meer uit jezelf. Stel je eens voor dat een ander in jouw situatie zit. Wat zou jij die ander adviseren?

dalailama2. Bedenk wat een wijzer iemand zou doen

“Ik weet niet wat ik zou kunnen doen”. “En als je het wél zou weten, wat zou het dan zijn?”

Ik stel die vraag wel eens onverhoeds aan coachees, en het zal je verbazen hoe vaak er dan wél iets naar boven komt. Probeer maar!

Maar je hoeft het niet alleen te doen: Of het nou de Dalai Lama, Richard Branson, je opa of je moeder is, er is vast wel iemand in je nabije omgeving of verder weg, die jij meer wijsheid toedicht dan jezelf. Leg je probleem in gedachten voor aan die persoon en luister wat hij of zij te zeggen heeft. En, wat hoor jij?

at the seaside3. Doe niks

Soms leg je jezelf zoveel druk op om een probleem op te moeten lossen, dat je het niet meer helder ziet. Heb jij wel eens, dat je met ‘n mail of bestand worstelt, dat je even naar het toilet gaat (…) en ineens ziet hoe je het op moet lossen? Zo werkt het soms ook bij de grotere problemen en situaties. Eventjes loslaten…:

Sta eens stil en vertel jezelf dat jij helemaal niets hoeft te doen. Let op wat er nu wegvalt. En voor welke oplossing er ineens ruimte komt. Welke is dat voor jou?

4. Draai het om

Zoals Johan Cruijff het zegt: “Ieder nadeel heb zijn voordeel”. Bekijk de situatie zoals-ie nu is, en schrijf drie voordelen op van deze situatie. Als je er binnen een minuut al drie hebt, ga dan nog even door. Nu je de positieve kanten van deze situatie ziet, kun je focussen op wat er nog beter kan. Wat is dat?

5. Reis vooruit in de tijd

“Als je al weet dat je er later om kunt lachen, begin dan nu alvast”. Ga in gedachten vooruit in de tijd, totdat je een oud mannetje of vrouwtje bent (uiteraard nog wel helder van geest ). Draai je dan om en kijk terug naar nu, naar de situatie waar je nu in zit. Welk advies zou jij je jonge zelf nu willen geven?Verder praten of lezen? Plan een belafspraak of schrijf je in: