Vertrouwen geven als leider: laat het voorstel gewoon eens staan
Vertrouwen geven als leider….
“Als je een voorstel van teamleden met 5% verbetert, verlaag je hun motivatie met 50%.”
Dat lees je, en misschien denk je: au. Want hoe vaak gebeurt dit – ook bij jou? Niet omdat je het verkeerd bedoelt, maar omdat jij er (weer) iets aan toevoegt.
De destructieve reflex van ‘adding value’
Marshall Goldsmith (wereldwijde top executive coach) noemt het adding too much value. In zijn boek What Got You Here Won’t Get You There beschrijft hij het als één van de 20 destructieve gewoonten van succesvolle leiders. Met ‘succesvol’ bedoelt hij: jij, met al je kennis, ervaring en verantwoordelijkheden. Jij, die een voorstel hoort en meteen denkt: “Goed idee… maar wat als we dit er nog aan toevoegen?”
Je bedoelt het goed, maar realiseer je dat je tegelijkertijd onbewust zegt: “Ik vertrouw jouw idee niet helemaal. Mijn versie is beter.”
Dat is toch niet de boodschap die je over wilde brengen? Daarmee neem je namelijk iets essentieels weg. Niet alleen het eigenaarschap. Ook de motivatie, het vertrouwen in zichzelf, de ruimte om te groeien.
Vertrouwen geven als leider = soms niks zeggen
Vertrouwen geven als leider betekent dus ook: even je mond houden. Dat is lastig, ik weet het. Je ziet iets wat beter kan. Je hebt ideeën, ervaring, inzichten. Toch is de meest effectieve keuze soms: niks doen.
Laat het voorstel staan. Niet omdat het perfect is. Maar omdat het van hen is.
De volgende keer dat je op het punt staat om ergens een slimme draai aan te geven – stel jezelf deze vragen:
-
Is dit echt nodig?
-
Helpt dit hen vooruit?
-
Of wil ik vooral even laten zien hoe scherp ik ben?
Je team groeit niet van jouw slimme toevoeging. Ze groeien van jouw vertrouwen dat het zonder ook goed komt.
Wanneer je beter niets zegt als leider
Vertrouwen geven als leider betekent ook dat je de controle durft los te laten. Niet bijsturen op details, maar ruimte geven voor eigen keuzes, eigen fouten én eigen successen. Dat vraagt niet om perfectie, maar om bewustzijn van je invloed.
Vertrouwen geven als leider vraagt terughoudendheid
Dat betekent niet dat je altijd maar ja en amen moet zeggen. Natuurlijk mag je kaders stellen, verwachtingen uitspreken, feedback geven. Maar check eerst even bij jezelf: Wil ik bijdragen of wil ik controleren?
Die ene zin, dat ene kleine ‘maar’, is soms precies genoeg om al het eigenaarschap te laten verdampen.
Laat het dus gewoon eens staan. Geef de ander de ruimte om het zelf te dragen. Want leidinggeven draait uiteindelijk om één ding: zorgen dat de mensen in je team optimaal kunnen functioneren.
P.S. Herken je dit bij jezelf of je MT-collega’s? Lijkt het soms alsof alles nét even te veel via jou moet? Laten we het daar eens over hebben. Een verhelderend gesprek is zo ingepland.