Het paard en de plastic stoel
“You owe it to all of us to get on with what you’re good at”. – Die quote van W.H. Auden gebruikte ik al eerder in één van mijn blogs. Ik geloof dat mensen die doen wat ze willen en belangrijk vinden, daarmee waarde toevoegen aan hun leven en hun omgeving.
Als je denkt dat je iets niet kunt, is de kans groot dat het inderdaad niet lukt. Sterker nog, dat je het niet eens meer probeert! Met welke gedachten houd jij jezelf op je plek? En zou je dat anders willen?
De kracht van de plastic stoel
Het plaatje hierboven circuleert al enkele jaren op internet (bron onbekend) en geeft de suggestie dat het paard aanneemt dat hij vaststaat, terwijl wij allen zien dat hij zo weg zou kunnen lopen als hij het zou proberen.
Zoals het paard aanneemt dat-ie vaststaat, zo zijn ook jouw belemmerende gedachten veelal onbewust. Je “denkt” ze vaak niet echt; ze zitten als overtuiging ergens diep in je verstopt.
Als je bijvoorbeeld in je jeugd om welke reden dan ook het gevoel hebt gekregen dat je dom bent, zit die overtuiging diep. Ook al heb je inmiddels genoeg ervaringen gehad, die het tegendeel bewijzen.
Je wéét dus best dat je overtuiging niet klopt, maar je gevoel blijft wat anders zeggen. Met als gevolg dat je je op de meest onverwachte momenten ineens weer dom voelt. En het wordt nog erger! Want omdat je best wéét, dat het niet zo is, vind je jezelf ook nog eens dom dat je weer dom voelt. Lekker, zo’n cirkel….
Onbewust of niet, je overtuigingen bepalen mede hoe jij de wereld ziet. Ze filteren welke boodschappen wél binnenkomen (“dát was dom…”- ”zie je wel!”) en welke we over het hoofd zien.
Daarmee beïnvloedt zo’n belemmerende overtuiging je zelfbeeld en je stemming. En daarmee ook jouw gedrag, want de kans is namelijk groot dat je ongemerkt situaties mijdt, die wel eens zouden kunnen “bevestigen” dat jij dom bent. Of misschien doe jij juist het omgekeerde: Steek je bijzonder veel energie in het bewijzen van je slimheid en het zoeken naar waardering en erkenning?
Stel je nou toch eens voor hoe je leven zou zijn als die bewijsdrang weg zou vallen…..
Wat is jouw plastic stoel en hoe kom je los?
Het kost enorm veel wilskracht om gedrag te veranderen waar nog een overtuiging aan ten grondslag ligt – áls het je al duurzaam lukt. De meest effectieve manier om in zo’n geval je gedrag te veranderen is om niet je gedrag rechtstreeks proberen te veranderen.
Goed kijken naar je gedrag op de momenten dat je niet doet wat je eigenlijk wél wilt, kan helpen om de overtuiging op te sporen. En pak vervolgens die overtuiging aan. Een goede coach kan je daarbij helpen. Bijvoorbeeld met een NLP-techniek die je op een dieper niveau laat zien dat de overtuiging niet waar is. Of een co-active methode, die met je saboteur aan de slag gaat. Of we gaan via Voice Dialogue “in gesprek” met je interne criticus.
Dus welke manier ook bij jou past, doe wat aan die plastic stoel! Voor jezelf, en voor je omgeving.
Verder praten of lezen? Plan een belafspraak of schrijf je in: