Naakt op de Mount Kinabalu

SamennaarResultaatMoedBoodschappen doen in m’n pyama. M’n haar paars verven. Een cliënt op z’n hoofd slaan. Pitchen op een netwerkbijeenkomst. Naaktfoto’s maken op een heilige berg in Maleisië. Nee, dit is niet mijn to-do lijstje voor volgende week. Het is zomaar een brainstorm van een paar zaken die buiten mijn comfort-zone liggen. Ik word er de laatste tijd een beetje narrig van, van die comfort-zone en dan vooral van alle oproepen om er uit te gaan.

Waarom zou je?

“Life begins at the end of your comfort zone”. “Great things never came from comfort zones”. Alsof uit je comfort-zone komen een doel op zich is. Maar waarom zou je? Wat wil je dan eigenlijk, buiten die comfort-zone? Wat gaat dat je brengen? Waarom ga je in hemelsnaam uit je kleren op andermans heilige berg, zoals enkele toeristen begin juni deden en daarmee in een Maleisische cel belandden?

Ja, natúúrlijk leer je het best als je regelmatig uit je comfortzone gaat! In mijn coaching en training inspireer ik mensen dagelijks om dat te doen. Maar nooit zomaar. Nooit als doel op zich. Je leert namelijk nóg beter als je ook weet wat je wilt bereiken met die actie buiten je comfort-zone.  Zoals Covey zegt: “Begin met het einde voor ogen”:  Hou bij je keuzes van vandaag steeds rekening met waar je ‘in het algemeen’ voor staat, met de principes en richtlijnen waar je naar wilt leven, met wat je in het leven belangrijk vindt en wat je wilt bereiken.

Als ik het over mijn eigen comfort-zone heb: Het einde daarvan wordt altijd erg voelbaar als het gaat over mezelf zichtbaar maken. Die zichtbaarheid op zich is voor mij -als introvert- absoluut geen doel, integendeel. Meer cliënten krijgen en leidinggevenden begeleiden is wél mijn doel. En daarvoor is het best handig als die potentiële cliënten me af en toe online en offline zien. Voor dat “hogere” doel stap ik bewust uit mijn comfort-zone. En sta ik ineens te pitchen op een netwerkbijeenkomst alsof ik het leuk vind in plaats van spannend. (Waarop ik het vervolgens nog echt leuk ga vinden ook, maar dat is weer een ander verhaal…).

Wat wil je?

Dus wat wil jij nou? Heb je als doel meer tijd voor jezelf te creëren, maar ligt nee-zeggen nog buiten je comfort-zone? Kom er uit, doe er wat aan! Is het jouw doel om een coachende leidinggevende te worden, maar vind je een persoonlijk gesprek nog spannend ? Toch maar wel doen, ga oefenen! De liefde van je leven ontmoet, maar durf je haar niet aan te spreken? Stap uit die comfort zone, als ze het waard is…  Ontdek wat het is dat jij belangrijk vindt, ontdek wat je tegenhoudt, en werk er aan!

In mijn vorige blog  “Jezelf ontwikkelen? Terug in je comfortzone!” schreef ik over de twee vragen die je jezelf kunt stellen om te bepalen hoe vér je uit je comfort zone zou “moeten”. Maar voordat je jezelf die twee vragen stelt, vraag jezelf dus eerst: Waarom zou ik?

En mocht je nou als hoger doel hebben om zelf te ervaren hoe het gevangenisleven in Maleisië eruitziet, dan weet je nu wat je daarvoor te doen hebt..