Ik moet helemaal niks! Over voornemens, doelen en wensen

Januari, de maand van goede voornemens. Van doelen stellen. Van plannen maken. En al maak je persoonlijk geen goede voornemens, dan ontkom je er op je werk niet aan. Targets, doelen, persoonlijke ontwikkelplannen….

Inspiratie of irritatie?

Voor sommigen een bron van inspiratie en nieuwe energie, de perfecte stok achter de deur om nu écht iets te gaan doen. Voor anderen een bron van irritatie. Grote weerstand. Hoezo moet ik iets willen? Waarom moet ik iets bereiken?

Alles heeft alleen de betekenis heeft die jij er zelf aan geeft.  Voor sommigen heeft het woord “doel” duidelijk een associatie met “moeten”. Alsof er “dus” iets moet veranderen in hun omgeving, gedrag, vaardigheden. En dat ze dat moeten willen.

De felheid waarmee sommige mensen reageren (“ik móet helemaal niks!”) lijkt primair. Komt dat omdat dan één van jouw belangrijkste waarden geraakt wordt, zoals autonomie, vrijheid, onafhankelijkheid? Of raakt het één van de diepste, vaak voorkomende onbewuste overtuiging “ik ben niet goed genoeg”? Waardoor alle aandacht voor voornemens en doelen de boodschap lijkt te geven dat jij nu niet goed genoeg bent. Wát een rotgevoel, dát willen we niet!

Wat wil je wél?

Voor mij heeft een doel puur te maken met “willen”. En dan draait het dus puur om de vraag “wat WIL jij”? Kortom: als het woord “doel” voor jou een niet-fijne associatie heeft, láát dat “doelen stellen” lekker voor wat het is. Vervang je weerstand “Ik WIL geen doelen stellen, ik wil niet alles plannen!” door wat je wél wilt, droomt, wenst, hoopt.

Vraag je zelf eens “wat hoop ik dat er dit jaar gaat gebeuren?” “hoe wil ik leven?”, “hoe hoop ik op dit jaar terug te kijken?”. Dat geeft namelijk ook ruimte voor antwoorden als “ik wil van ieder moment genieten zoals het komt”, “ik wil tevredenheid vinden met het leven zoals het is”, “ik wil rust vinden en mezelf goed genoeg vinden”.

Vervolgens kun je vanuit dat “willen” onderzoeken of er iets is dat dat in de weg staat. In je omgeving, in je eigen gedrag, in je vaardigheden, in je waarden, je (beperkende) overtuigingen. En dan is het jouw keus of je daar wat aan wilt doen. Wil jij meer in het moment leven, en genieten van het leven zoals het komt? En heb je nu een volgeplande agenda? Doe er wat aan! Of niet…wat jij wilt…en wees je er dan van bewust dat JIJ degene bent die daarvoor kiest. Geen keuze is namelijk ook een keuze.

Van moeten naar willen

Ik zie vaak dat de mensen met de grootste weerstand tegen “moeten”, zelf degenen zijn die het vaakst de woorden “ik moet” gebruiken en daar grote druk door ervaren. In mijn coaching breng ik mensen altijd terug naar hun belangrijkste waarden en naar de vraag “wat WIL je”?

Hieronder een voorbeeld van hoe ‘n gesprekje met mij er soms uitziet. Met de nodige zelfreflectie en eerlijkheid, kun je dit ook zelf als simpele oefening doen om van MOETEN naar WILLEN te komen.

Ga er voor de oefening voor het gemak even vanuit dat je nooit iets MOET.

 • “Leuk en aardig, hoor, “doen wat je wilt”, maar ik moet natuurlijk wel werken”
 • Want?
 • “Ik moet toch geld verdienen, ik heb een gezin en verplichtingen!” (Dûh-toontje….)
 • Want?
 • “Ik moet toch de hypotheek betalen!?”
 • Want anders?
 • “Anders word ik m’n huis uitgezet!”
 • En dat wil je niet?
 • “Nee, tuurlijk niet!”
 • Want?
 • “Ik wil goed voor m’n gezin zorgen!”

Ahaaaa,  daar hebben we een waarde te pakken ”goed voor m’n gezin zorgen”.

En geef toe, ’s morgens je bed uitstappen met het bewustzijn dat je werkt omdat je goed voor je gezin WILT zorgen, voelt toch werkelijk heel anders dan de verplichting te MOETEN werken. Ik ben benieuwd welk MOETEN jij om kunt zetten naar WILLEN.


Verder praten ?

Bel of mail Sandra Geelink: 06 – 11708375 | info@samennaarresultaat.nl

Samen naar Resultaat begeleidt leidinggevenden, teams en organisaties van waar ze nu zijn, naar waar ze willen zijn. Van strategie naar uitvoering, van doel naar actie. Met coaching en procesbegeleiding.


 • Aanmelden nieuwsbriefIedere maand gratis tips en inspiratie ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief