Het verhaal

Lees hieronder het verhaal van Sandra, geschreven door Anne-Marie Cuvelier. Ook te lezen op AnneMarieCuvelier.nl – Communiceren met karakter

Sandra is gecertificeerd coach en eigenaar van Samen naar Resultaat. Samen naar Resultaat helpt leidinggevenden & management teams om het beste in zichzelf en hun medewerkers naar boven te halen.

Er moet wel wat gebeuren

“Je komt niet bij mij om anderhalf uur te kletsen. Er moet wel wat gebeuren”, zegt Sandra resoluut. “Mijn coachingsaanpak is direct, doelgericht en gestructureerd. Samen onderzoeken we waar iemand naar toe wil en wat ‘m daar van af houdt.” Het frappante is dat Sandra  leidinggevenden coacht. Dat had ze na haar eerste leidinggevende functie nooit gedacht. Ze vond het helemaal niks. En nu coacht ze leidinggevenden om het beste uit zichzelf en uit hun medewerkers te halen.

Ik draag al bij

Het begon allemaal met haar functie als projectmanager. Samen met haar team bereikte ze goede resultaten en mensen ontwikkelden zich.”If Sandra is in charge people relax, develop and deliver”, vatte een collega mooi samen. De directe aanleiding om zich in te schrijven voor een coachingsopleiding was dat ze het maar niet voor elkaar kreeg om twee managers in haar projectteam te laten samenwerken. Tijdens haar opleiding kreeg ze onverwacht antwoord op een veel fundamentelere vraag: wat voeg ik toe? Ze vertelt daarover: “Ik zat in een groepje met vijf, zes mensen om me heen. Een voor een vertelden ze wat ze in mij zagen. Je voelt je dan zo erkend en gezien. Zo mooi. En toen drong het echt tot me door: ik ben al goed genoeg, ik draag al bij.”

Rebel popdiva

De opleiding leverde haar ook de bijnaam rebel popdiva op. “Mijn groepje vond dat ik mijn rebelse kant nog wel meer mocht laten zien”, licht ze toe. Letterlijk zeiden ze: “Zeg maar gewoon wat je ervan vindt, doe het maar op je eigen manier”. “En dat doe ik nu ook. Zo gaat één van mijn blogs erover dat iedereen maar uit zijn comfortzone moet komen. En ik zeg nu gewoon dat ik het daar niet mee eens ben. Als je uit je comfortzone gaat, moet dat een doel hebben.” 

Waarde(n)vol

Inmiddels is ze al een aantal jaar gecertificeerd coach. Ze wil anderen ook laten ervaren dat ze goed zijn zoals ze zijn. Ze begint altijd met mensen bewust te maken van hun waarden. Ze zegt: “je wilt niet weten hoeveel waarden er boven komen drijven in een gesprekje van een minuut. Het is zo mooi als iemand dan met stralende ogen zegt: vrijheid, ja dat is het. Werken vanuit je eigen waarden geeft zoveel kracht. Vervolgens laat ik mensen een koppeling maken naar hun werksituatie. Want het gaat er natuurlijk om dat ze dit toe gaan passen.” Sandra geeft ook  workshops en trainingen. Ze traint managementteams, individuen en ook groepen. Ze ziet vaak al als mensen binnenkomen wat ze van nature hebben zoals energie of creativiteit. “Laatst was er weer zo’n mooi voorbeeld”, zegt ze. “Er was iemand die een enorme rust uitstraalde. Zelf zag ie dat niet eens als iets bijzonders. Hij had daarom helemaal geen besef wat voor impact ie met zijn rust had. Dat benoem ik dan.”

Een leidinggevende kan veel toevoegen

In het logo van Samen naar Resultaat, een cirkel die bestaat uit drie delen ik, ik en de ander en resultaat, zie je haar idee over leiderschap terug. Ze licht toe: “Als jij weet hoe je het beste uit jezelf kunt halen en wat je unieke bijdrage is, kun je ook anderen daarbij helpen. Pas dan komen organisaties tot de best mogelijke resultaten. En werken mensen er met plezier. Simpelweg omdat ze er toe doen. Een leidinggevende kan daarom zoveel waarde toevoegen.”


Verder praten of lezen? Plan een belafspraak of schrijf je in: