De Shetlandpony en de kracht van zelf willen

SamennaarResultaatShetlandWat moederliefde al niet kan doen: Als stiekem-toch-nog-bang-voor-paarden-moeder met 2 ponygekke dochters in een vakantiehuisje met eigen Shetlandpony…. Met bijzonder “geruststellende” instructies: “Onmiddellijk duidelijk maken dat jij de baas bent, duidelijk zijn in wat je wilt, niet bang zijn (ja, ja!) en vooral je zin doordrijven”.

Best een overgang na een week waarin ik zoveel mooie gesprekken over coachend en strategisch leiderschap mocht hebben… Oh ja, en als die Shetlandpony communiceert dat-ie iets niet wil – door te schoppen of te bijten – dan mag je ‘m een klap geven; na 3 keer snapt-ie wel wie de baas is en heb je de “liefste” pony van het park. Hoe ga ik die meiden ooit nog iets uitleggen over coachend leiderschap??

Duidelijk richting aangeven

Duidelijk zijn welk resultaat we samen gaan bereiken: ook in leidinggeven een eerste vereiste. Leidinggeven betekent daarnaast voor mij vooral ook mensen aansturen op hun sterke punten en hun eigen drijfveren. Het vuur in mensen aanwakkeren in plaats van ze het vuur na aan de schenen leggen, zeg maar. De gemiddelde Shetlandpony leek vooral te weten wat-ie níet wil.

Met wat externe motivatie in de vorm van hooi en brood kregen wij ook de meest koppige Shetlandpony best in beweging, hoor – achterwaarts telt ook, toch? Hun topsnelheid was echter nog geen fractie van de snelheid van de ontsnapte Shetjes die we tegenkwamen: Met vonkende hoeven de kortste weg terug naar de stal….die wisten volgens mij héél goed wat ze wél wilden.

Vonkende hoeven

SamennaarResultaatPassieZiedaar, toch weer een sprankje hoop voor goed leiderschap. Want ook wij mensen lopen toch harder c.q. functioneren beter als we willen wat we doen en doen wat we willen?

Soms lijken mensen te zijn vergeten wat ze zelf willen en wat belangrijk voor ze is. Als je ze helpt weer te ontdekken wat ze zélf willen, zich hun eigen “what’s in it for me” laten realiseren en wat ze bijdragen, werken ze met meer bevlogenheid en motivatie. Vanuit zichzelf. Intrinsieke motivatie. Met vonkende hoeven.

Stevig in het zadel

Mensen in vertrouwen laten ontdekken waar ze goed in zijn, wat ze belangrijk vinden en zelf willen, dat kun je alleen als je zelf stevig in het zadel zit. Ik heb genoten van het zien groeien van de stevigheid van mijn meiden in de loop van de week. Vastberaden, steeds duidelijker, gefocust op waar zij heen wilden met hun pony, schaterend van plezier en inderdaad – niet bang. Met pony’s die steeds gemakkelijker deden wat er van ze verwacht werd. Steeds vaker een tevreden bries of hinnikje lieten horen. En daarmee voor mij nog eens bevestigden, dat leiderschap naar anderen toe begint met leiderschap van jezelf.

Weten wat jij zelf wil, ontdekken wat belangrijk is voor jou, focussen op waarom jij iets doet en wat jij bij te dragen hebt. Van binnenuit. Dan volgen mensen je, omdat je veilig bent en inspireert. Voor zichzelf – en niet omdat jij ze 3 keer een klap hebt gegeven.Verder praten of lezen? Plan een belafspraak of schrijf je in: