Automatische piloot of zelfsturend door het leven?

SamennaarResultaatPilootVeel mensen leven op de automatische piloot. Ze doen wat ze moeten doen, dag in, dag uit, en slagen er niet in om uit vaste patronen en gewoontes te stappen. Ze worden geleefd door hun agenda, de verwachtingen van anderen en zijn meer aan het “overleven” dan aan het “leven”.

Gelukkig kan het beter

Gelukkig ben je in staat om het patroon te doorbreken en zelf je leven richting te geven. Je stelt jezelf een doel, bedenkt wat er voor nodig is om het te bereiken en doet dat. Simpel toch? Dat voornemen van begin dit jaar, dat heb je toch gehaald? Je bent nu toch wie en waar je wilde zijn? Of niet?

Hoe bereik ik wél dat ik leef zoals ik wil leven?

De “truc” zit ‘m vaak in de logische verander- en denkniveau’s:

SamennaarResultaatStappenJe gedrag wérkelijk laten aansluiten bij je doel is namelijk een stuk makkelijker (of misschien wel alléén dan mogelijk) als het ook écht klopt met wie je wilt zijn, met wat je belangrijk vindt, met je vaardigheden en met je omgeving.

Probeer maar eens “für  Elise” te spelen als je nog nooit piano-les hebt gehad….. (ik kom niet luisteren, hoor…). Of  te stoppen met roken als je niet-rokers eigenlijk maar saaie mensen vindt. Of  jezelf in je werk zichtbaar te maken als je “doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg” hoog in het vaandel hebt staan.

Dan doe je wel een buitenproportioneel beroep op je wilskracht. En energie. En humeur, vrees ik… En waarvoor? Waarschijnlijk voor helemaal niets.

Dus zorg dat het klopt! Op alle niveau’s. Breng in kaart hoe het nu is, hoe je wilt dat het wordt, en wat je op welk niveau te doen hebt.

“U bevindt zich hier”

Bij veel leidinggevenden die ik begeleid, komt de sprong voorwaarts vaak als we de niveau’s van “wie wil ik zijn?” en “wat vind ik belangrijk?” in kaart brengen.

Als jij leiding gaat geven aan voormalige collega’s, is het heel lastig als je eigenlijk gewoon die toffe collega wilt blijven (en je daar zelf niet zo van bewust bent..). Zodra je dit herkent, kun je er onmiddellijk wat aan doen. Echt waar. Inzicht = loskoppelen = bewust kiezen

Als je in het middenmanagement zit, heb je zowel boven als onder je mensen die jou vertellen wat ze van je willen. Jij wilt alles goed doen en je werkt je een slag in de rondte om iedereen tevreden te houden. Met alle gevolgen van dien… Zodra je helder hebt wat jíj belangrijk vindt en wat jij wilt bereiken, wordt het zoveel makkelijker. Dan heb je een filter. Een focus.

Persoonlijke routeplannerSamennaarResultaatPitch2

Dus als je nou eindelijk eens écht wilt bereiken wat je afgelopen jaar ook al wilde, neem even de tijd om dit in kaart te brengen. Gun het jezelf. Het is je tijd dubbel en dwars waard. Dat kun je alleen doen, of samen met een goede (en vooral eerlijke) vriend(in).

Je kunt het ook als 1-daagse individuele workshop doen bij mij, dan gaat het een dag lang alleen om jou en jouw doel. Wat wil jij, wie wil jij zijn, wat vind jij belangrijk, wat kun jij goed en wil je beter kunnen, welk gedrag helpt jou wel of niet ?

Aan het einde van de dag ga je naar huis met inzichten én met jouw persoonlijke routeplanner om te komen waar jij wilt komen en te worden wie jij wilt zijn.

Simpel… Toch?Verder praten of lezen? Plan een belafspraak of schrijf je in: