Rust in je hoofd als leidinggevende

“Rust in m’n hoofd” is één van de meest gehoorde wensen bij de leidinggevenden die ik mocht begeleiden. “Minder piekeren, het gevoel hebben dat ik het goede doe, dat dingen wat makkelijker gaan. Dat mensen graag met me werken, dat er energie en saamhorigheid in het team komt en we gewoon met gemak resultaten halen.”

Die rust begint bij jouw waarden; bij werken vanuit datgene dat jij echt belangrijk vindt. Wat jou jou maakt.

Peace of mind comes when your life is in harmony with true principles and values – Stephen Covey

Ken jij je eigen kernwaarden? Ben je je ervan bewust hoe je gedrag wel of niet in lijn is met je kernwaarden? Ben je je ervan bewust wat dat met je doet?

Vaak zijn we zo gevangen in de waan van de dag dat we niet veel tijd spenderen aan het werkelijk helder krijgen van wat er nu echt belangrijk is voor ons. Spendeer je die tijd wél, dan ondersteun je jezelf op minstens 6 manieren:

1. Waarden helpen je om nee te zeggen (en ja tegen wat er wel toe doet)

Juist als het hectisch is, neigen we ernaar om terug te vallen op onze standaard manier van reageren. We schieten dan vaak in een actie modus, gaan onmiddellijk rennen en nóg harder werken.

‘Door je waarden te bepalen, stijg je uit boven de waan van de dag,’  – Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie (Psychologie-magazine).

Als je je waarden helder hebt, ben je je er van bewust wat echt je aandacht waard is. Dat bewustzijn zorgt ervoor dat je eerder afstand neemt en prioriteiten stelt, waar je zelf achter staat. Nee zeggen wordt makkelijker, omdat je beter weet waar je ja tegen wilt zeggen.

Meer tijd, minder stress!

2. Waarden geven je een stevige kern

‘Wij mensen zijn geneigd om ons te laten leiden door emoties: we willen onbehagen vermijden en ons lekker voelen. Maar het vervelende is dat je daardoor alle kanten opvliegt, want emoties zijn veranderlijk en gaan voorbij. “ (Roos Vonk)

Door trouw te zijn aan je eigen waarden, krijg je een steviger eigen basis. Je bent in staat om je eigen emoties te observeren. Je bent dan beter in staat om los te laten of te reageren op een manier waarop je ook later nog met tevredenheid op terug kunt kijken. Zonder spijt of schuldgevoel.

Trouw zijn aan je eigen waarden brengt je emotioneel meer in balans en geeft je meer innerlijke rust.

3. Waarden geven je motivatie van binnenuit.

Draagt jouw werk vooral bij aan andermans doelen? Heb je het gevoel dat je geleefd wordt? Verzucht je wel eens: “Waar dóe ik het voor?“

Als je werkt en leeft vanuit je eigen waarden, dan doe je dat voor jezelf. Dan is waardering en erkenning van anderen fijn, maar niet meer noodzakelijk.

Weten en voelen dat je met de goede dingen bezig bent, maakt je minder afhankelijk van de mening van andere mensen. Het draagt bij aan je gevoel van zingeving, geeft je meer voldoening en passie in je werk.

4. Waarden maken het maken van keuzes makkelijker

Als je op de verkeerde plek zit, waar de waarden van de organisatie schuren met jouw waarden, dan knaagt dat. Dat geeft een gevoel van werkdruk, van onbehagen, van ontevredenheid. Als je geen zicht hebt op je waarden, heb je vaak geen idee waar die onrust vandaan komt.

Waarden geven je een checklist bij het nemen van beslissingen. Past deze volgende carrièrestap bij mij? Ben ik vooral gevleid door de vraag, word ik verleid door de status en het geld, of kan ik in deze volgende stap echt meer recht doen aan mijn waarden?

Je moet er toch niet aan denken, dat je straks heel hoog geklommen bent op de ladder van succes, en dat bovenaan blijkt dat die ladder tegen de verkeerde muur stond!

5. Waarden helpen je om je doel te bereiken

Je waarden bieden je een routeplan. Je hebt de meeste kans om je doel te bereiken als je doel, je identiteit, je waarden, je overtuigingen, je kennis en vaardigheden, je gedrag en je omgeving met elkaar in lijn zijn. (Dilts/Bateson)

Als jij meer recht zou doen aan je waarden, wat zou je dan nu concreet gaan doen? Hoe zouden andere mensen dat in je gedrag kunnen zien? Welke kennis of vaardigheden heb je nog nodig om dat goed te kunnen doen? Wat zou je veranderen in je omgeving? Hoe zou je dan in het leven staan?

“Living in a way that reflects one’s values is not just about what you do, it is also about how you do things” – Deborah Day

6. Inzicht in jouw waarden helpen je om beter leiding te kunnen geven

Inzicht in je eigen waarden, geven je inzicht in de reden dat sommige medewerkers je zo weten te raken of te irriteren.

Inzicht in je eigen waarden, geven je ook meer zicht op de waarden van anderen. Daardoor ben je in staat beter te verbinden met anderen. Kun je beter communiceren. Kun je beter inspelen op wat de ander nodig heeft. En wordt leidinggeven een stuk makkelijker, leuker en effectiever!

 

Ben jij ook zo hard aan het werk, maar heb je ondertussen te weinig tijd, onrust in je hoofd, geen balans, weinig motivatie of voldoening? Kijk dan eens bij het korte waardentraject, of plan een gratis kennismaking om te zien wat jou het beste past:


Verder praten?
  • Bel of mail Sandra Geelink (+31 6 11708375 | sandra@samennaarresultaat.nl) of
  • Plan direct een gratis verkenning via telefoon, Zoom, of Teams, in de agenda.