Stress en coachend leiderschap

StressIn een blog van SKB (nov 2013) wordt uitgelegd hoe een coachende leiderschapsstijl een positieve invloed heeft op gezondheid en welzijn van medewerkers. Niet alleen is dit het geval bij ‘gezonde’ medewerkers, maar ook (en misschien wel juist!) bij medewerkers met stressverschijnselen: 

Dat van alle leiderschapsstijlen coachend leiderschap het meest positieve effect op werknemers heeft, mag als bekend verondersteld worden (Kennisdossier Leidinggeven (Ridderbos et al, 2012).

Maar wat als werknemers al in de situatie zijn dat ze stress ervaren? Welke rol speelt coachend leiderschap dan?

Coachend leiderschap tempert het negatieve effect van stress.

Werkdruk (in de zin van ‘teveel werk en te weinig tijd’) is niet de grootste boosdoener voor te hoge stress en te lage bevlogenheid. Om stressgerelateerde klachten van werknemers te matigen én de bevlogenheid te bevorderen, is het reduceren van de werkdruk alléén dus ook niet voldoende.

De meest bevlogen organisaties kennen volgens het SKB juist zware taakeisen en zowel de werkdruk als emotionele belasting wordt daar als hoger dan gemiddeld ervaren. In deze organisaties staat daar echter ook een fiks aantal hulpbronnen tegenover, zoals :

  • afwisseling in het werk
  • de relatie met en inspiratie door de direct leidinggevende
  • leermogelijkheden
  • inspraak
  • helderheid van organisatiedoelstellingen.

Coachend leiderschap biedt tegenwicht aan stress door het kunnen aanbieden van hulpbronnen.

Tools

Het mag dus duidelijk zijn dat mensen bevlogen hun werk kunnen doen als er veel van ze gevraagd wordt, mits ze tegelijkertijd de ‘tools’ hebben om aan die taakeisen te voldoen.

Kortom: In bevlogen organisaties is er ruimte voor initiatieven, werkt men vanuit heldere organisatiedoelstellingen, dus mét z’n allen, én is het duidelijk waarvoor men werkt: de klant, patiënt of cliënt staat centraal.

Jouw impact als leidinggevende,  coachend en inspirerend, is cruciaal.Verder praten of lezen? Plan een belafspraak of schrijf je in: