Als jij wat wilt, moet jij er iets voor doen.

Jij wilt het toch! Ik probeer een oplossing te vinden en jij loopt alleen maar te klagen! Doe zelf ook eens wat!!

Het zou zomaar uit een willekeurige kantoortuin kunnen komen… Maar nee, deze is van dochterlief die een vriendinnetje te spelen heeft, alweer een paar jaar geleden.

Dochter: “Wat wil je spelen?” Vriendinnetje:”Weet ik niet.” Dochter: “Zullen we met de barbies?”. “Nee, jouw barbies zijn niet leuk.” “Buiten spelen?” “Nee, het is veel te koud.” “Wat wil je dan wel?” “Weet ik niet.” Mijn bewondering voor dochter en haar geduld stijgt. Dat geduld heeft ze niet van mij…..

“Zullen we met de paardjes en de playmobil?” Warempel, vriendinnetje keurt het goed! Na wat geknutsel met hekjes staat er een heuse wei. Met paardjes erin. Heerlijk samen aan het spelen. Rust. Wel 2 minuten lang, totdat: “Ik wil een eigen wei, deze is niet groot genoeg”.

Ik hou m’n adem in, maar dochterlief begint dapper wat hekjes te verzetten om een tweede wei te bouwen. Ze duikt in het playmobil-krat op zoek naar meer hekjes, en vraagt vriendinnetje om even de hekjes aan te pakken. “Nee”, zegt vriendinnetje, “ik wil nu gewoon spelen”. En dan is de jengel-maat voor dochterlief ineens vol: “Jij wilt het toch!  Doe zelf ook eens wat!!!”

Die allergie voor gejengel en geklaag komt me wél heel bekend voor. Al ver voordat ik überhaupt gehoord had van pro-activiteit en persoonlijk leiderschap, al ver voordat ik er m’n dagelijks werk van had gemaakt om daar leidinggevenden in te begeleiden, wist ik:

“Als jij iets wilt, moet jij er iets voor doen.”

Heel simpel. Nooit gesnapt wat collega’s bezielde als ze in een vergadering niets zeiden wanneer Piet om hun mening vroeg, zeker wanneer ze daarna bij de koffie-automaat ineens wél bleken te kunnen praten. Heel goed konden vertellen wat er allemaal “mis” was met Piet. Over jengelen gesproken… Om gék van te worden!

Tegenwoordig kruipt gejengel en geklaag niet meer zo onder mijn huid. Het duurde wel even, hoor, voordat ik het doorhad: iedereen heeft een (voor hem of haar goede) reden heeft om te doen wat hij doet. Zo heb je ook een reden om te klagen. Je hebt er een bedoeling mee, je probeert iets te bereiken of te krijgen. Maar weet je; wat het ook is dat klagen jou brengt, er is altijd een effectievere manier om dat te krijgen!

Bedenk eens wat jij nu bereikt met klagen? Is dat ook wat je er eigenlijk mee wilt bereiken? En als je dat weet, wat is dan de béste manier om dat te bereiken? Eén ding weet ik zeker: het begint bij jou. Want als jij iets wilt, moet jij er iets voor doen. Zelf. En dan blijkt misschien dat je het wel zelf moet doen, maar nooit alleen, want:

Als jij je eigen legende (droom, bestemming) volgt, spant het hele universum samen om je te helpen.: Paulo Coelho – De Alchemist

Oftewel: Doe zelf ook eens wat! Zeker weten dat er dan iemand is die jou best wil helpen om wat hekjes te verzetten…


Verder praten of lezen? Plan een belafspraak of schrijf je in: