Drie factoren die je zicht op je eigen waarden vertroebelen

Als je je bewust bent van je waarden is het gemakkelijker om beslissingen te nemen in relaties, in je werk, in dagelijkse situaties. Als je je waarden weet, kun je kiezen hoe je reageert, in plaats van primair vanuit je emoties te reageren. Je eigen koers vinden en minder afhankelijk zijn van wat anderen doen en vinden.

Het is alleen niet altijd makkelijk te ontdekken wat jouw eigen waarden zijn. Want er is veel dat het zicht vertroebelt, zoals:

1. Oude waarden

Wat je op je 20e belangrijk vond, is nu misschien niet meer het belangrijkste. Vrijheid, Nieuwe dingen ontdekken stond toen bijvoorbeeld hoog op mijn lijstje. Die waarden staan er nog steeds op, maar echt niet meer zo hoog, dat ik weer morgen de trein naar Berlijn zou pakken om me daar in mijn eentje te redden… Andere dingen zijn nu belangrijker.

Check dus van tijd tot tijd of je waarden nog zijn zoals je dacht en of je keuzes daar nog recht aan doen.

2. De waarden van anderen

De kracht van wat je denkt te MOETEN is groot. Terwijl we opgroeien horen we de waarden van onze ouders, onze vrienden, onze leraren, onze bazen, onze collega’s en nemen we die aan voor de waarheid. Maar dat is hún waarheid! En jij hebt de jouwe.

Je bent misschien opgegroeid in een omgeving of tijd, waar het belangrijk was om Financiële Zekerheid te hebben. Terwijl Mobiliteit, of Leren, of Puurheid voor jou misschien wel belangrijker is. Bescheidenheid was wellicht een belangrijke waarde die je hebt meegekregen van je vader of moeder, en misschien is dat nu een waarde die jij zelf helemaal niet belangrijk vindt, sterker nog, die je misschien wel in de weg staat om te laten zien wie je bent en te doen wat je wilt?

Soms slagen de waarden van anderen er zelfs in om beperkende overtuigingen te worden. Een stemmetje in je hoofd, dat iedere keer als je iets wilt doen, zegt: “Doe nou maar niet, wie denk je wel dat je bent, steek je hoofd niet boven het maaiveld uit”. Het is nog niet altijd zo makkelijk om die waarden te zien voor wat ze zijn: andermans waarden.

Merk op wat het met je doet als je aan een bepaalde waarde denkt. Krijg je er energie van, voldoening? Of voelt het als moeten?

3. Conflicterende waarden

Soms denk je dat een waarde niet bij je hoort, omdat je de andere kant ook hebt. Zowel Vrijheid willen als Vaderschap of Financiële Zekerheid. Stabiliteit en Rust willen én Avontuur of Uitdaging.

Wees je er dan van bewust dat beide kanten bij jou horen. Jij hebt de vrijheid om te kiezen welke kant in welke situatie het meest naar voren mag komen.

Je hoeft niet op alle momenten in alle situaties recht te doen aan alle waarden. Als je in je totale leven maar zoveel mogelijk al jouw waarden aan bod laat komen..

 Je bewust zijn van JOUW waarden, en keuzes maken in je leven en werk die daar recht aan doen, geven je een waarde(n)vol leven.

Is het voor jou tijd om je waarden eens expliciet te maken? Dat kan bijvoorbeeld via het korte waardentraject.


Verder praten of lezen? Plan een belafspraak of schrijf je in: